Sömnforskaren: Därför ska du aldrig gå till jobbet före klockan 10.

Är du trött på morgnarna och har svårt att ta dig upp ur sängen? Snoozar du oftast alldeles för länge för att sedan får stressa dig i väg till jobbet för att börja jobba – vad du tycker – omänskligt tidigt? Det är inte ditt fel, utan samhällets.

Det är en ständigt pågående debatt i Sverige, detta kring när vi egentligen borde börja jobbet om dagarna och hur lång en arbetsdag ska vara.

– Vi kan profitera mycket på att börja jobba senare, säger Christian Benedict vid Uppsala Universitet till Expressen.

SnoozaTill10

Västerpartiet har länge pratat om sextimmarsdagar. Och även läkaren, Paul Kelley, har forskat länge i ämnet sömn och kommit fram till att vi inte borde börja jobba innan klockan tio.

– Vi kan inte ändra vår 24-timmarsrytm. Vi kan inte lära oss att gå upp en specifik tid. Vår kropp är inställd efter solljuset och det är inget medvetet val, meddelade han under en brittisk vetenskapsfestival tidigare i år, säger Kelley till Expressen.

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet, håller till stor del med Kelley. Men enligt honom är det framför allt kvällsmänniskor som tjänar på sovmorgon.

– Satsar vi på sovmorgonen så tror jag att vi på lång sikt kommer se många positiva effekter som ökar samhällets produktion, säger han till Expressen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna