Sovjetunionens övergivna rymdfärjor fascinerar en hel värld.

Det är inte så länge sedan det Kalla kriget höll världen i ett järngrepp. Stormakterna USA och Sovjetunionen kapprustade och en viktig del i kraftmätningen var ländernas rymdprogram.

Som de flesta säkert vet kollapsade Sovjet i början av 1990-talet och en rad stora projekt föll i ruiner. På den topphemliga Kosmodromen i Bajkonur vid Kazakstans ökenstäpp påbörjades 1976 ett program för bemannade rymdfärder, kallat ”Buran-programmet”. Det avslutades dock tvärt 1993 när Sovjetunionen vittrande sönder. Hangaren där rymdfärjorna stod övergavs.

Men förra sommaren lyckades dock fotografen Ralph Mirebs ta sig in i den övergivna byggnaden och det han såg fascinerade en hel värld. Häng med in!

2014 tog sig fotografen Ralph Mirebs in på en stor, övergiven hangar på kosmodromen Bajkonur i Kazakstan.

nosen1

Här har rymdfärjor från ”Buran-programmet” lämnats för att ruttna i decennier.

nosen2

Den enda flygningen med rymdfärjan genomfördes i november 1988 då den flög två varv runt jorden. En ytterligare flygning planerades och försenades till slutet av 1991 men genomfördes aldrig.

nosen3

En av färjorna, som kallas ”OK-MT”, är en fullskalig modell som byggdes 1983. Enligt uppgift skall det ha funnits sex färdigbyggda sovjetiska rymdfärjor av Buran-typ.

nosen4

Men när Sovjetunionens Buran-programmet skrotades och hamnade rymdfärjorna istället i malpåsen.

nosen7

2002 kollapsade en del av hangaren där rymdfärjorna stod, men några av farkosterna klarade dig otroligt nog intakta. I hangaren fanns även en fullskalig modell av den Energia-raket som Buran red på 1988. Denna förstördes. I takraset omkom 8 personer.

nosen8

Fotografen lyckades även ta sig in i cockpit på en av färjorna. Häftigt!

nosen10

Medan skrovet till rymdfärjorna klarat sig relativt bra, är det desto rörigare inuti.

nosen11

Även om den ryska rymdfärjan Buran hade har vissa likheter med amerikanska rymdfärjan Space Shuttle, fanns det också stora skillnader.

nosen13

Vid uppskjutning lyftes till exempel den ryska rymdfärjan upp av en bärraket med extra stödraketer, där samtliga använde sig flytande bränsle som drivmedel.

nosen14

Gigantiska stålplattformar som gjorde det möjligt för teknikerna att montera på de enorma bärraketerna.

nosen12

Tre andra rymdfärjor av typen Buran (OK-2K1, OK-2K2 och OK-2K3) var också under uppbyggnad. Men bara OK-2K1 (ovan) hade börjat ta form när projektet avslutades.

Men Buran ”OK-1K2” övergavs i princip på löpande bandet.

buran1

Du kan se att den är långt ifrån färdigmonterad.

buran2

Snacka om en förseglad tidskapsel från en svunnen tid!

buran4

Idag är fortfarande Bajkonur Rysslands största kosmodrom och har ett avtal med Kazakstan om att låna basen till 2050. Det sker fortfarande uppskjutningarna här så att kosmonauter och astronauter kan åka upp och tjänstgöra på Internationella rymdstationen ISS.

I framtiden kommer Ryssland dock troligtvis att lämna Bajkonur för gott. Landet håller på att etablera en rymdbas i östra Ryssland som fått namnet Vostotjnij och en i Franska Guyana.

Bildkälla: Imgur

Dela gärna med dig av artikeln om du tyckte det här var ett fascinerade ställe!