Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Stor studie: Öl skyddar kvinnor mot hjärtinfakt.

Öl kan hjälpa till att skydda mot hjärtinfarkt. Kvinnor som dricker öl ett par gånger i veckan löper 30 procents lägre risk att drabbas, enligt forskare på Göteborgs universitet. Studien, som påbörjades redan 1968, har undersökt 1 500 medelålders kvinnor och samlat data om deras alkoholvanor och förekomsten av olika sjukdomar.

Den stora studie publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian journal of primary health care för några veckor sedan. Och resultatet kanske kan glädja ölälskande kvinnor. För just kvinnor som dricker öl högst ett par gånger i veckan 30 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de som dricker väldigt mycket och de som inte dricker alls. Lagom verkar alltså bäst, enligt forskarna.

– Det stämmer, men man måste alltid tänka på alla andra faktorer, säger Dominique Hange, doktor och specialist i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin, till Metro.

Forskarna följde kvinnor i över 40 år och det ger studien extra tyngd.

– Även tidigare forskning tyder på att alkohol i måttlig mängd kan ha viss skyddande effekt, men det råder fortfarande osäkerhet om det verkligen är så. Våra resultat har kontrollerats mot andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vilket stärker fyndet, säger Dominique Hange.

Självklart kan det vara bra att påpeka att överkonsutiom av alkohol aldrig är bra. Enligt studien löper kvinnor med hög spritkonsumtion 50 procents högre risk att dö i cancer jämfört med de som dricker måttligt.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...