Största supermånen på 68 år – då har du chans att se den med egna ögon

Missade du den unika superblodmånen, som uppenbarade sig på himlen förra året har du chans att vara med om något ännu mer fascinerande i år. Astronomerna kan nu bekräfta att vi den 14 november kommer att kunna se en rekordstor måne nära jorden. 

Natten till den 25 mars 2015 fick vi uppleva något historiskt. För första gången sedan 1982 kunde vi se en blodmåne och supermåne samtidigt. Om mindre än två veckor kan du få bevittna något som toppar det – rekordmånen. 

Den 14 november kommer vår måne att vara närmare jorden än den varit på 68 år. Månen kommer att upplevas som 14 procent större och 30 procent ljusare än en genomsnittlig fullmåne, vilket är något man inte bör missa menar Sciencealert. Detta är det närmaste månen beräknas komma jorden innan år 2034, vilket innebär ett rekord och en historisk upplevelse. 

Vad vi kommer att få se den 14 november är vad vi tidigare kallat en ”supermåne”, vett fenomen som uppenbarar sig med jämna mellanrum, dock inte så stor som den här. 

Vad är en supermåne?

Enligt NASA får vi en supermåne när solen, månen och jorden linjerar i månens omloppsbana, och månens ena sida hamnar cirka 48 280 kilometer närmare jorden än den andra sidan. 

Supermånar är inte helt ovanliga, men den vi kommer att få se den 14 november är den största sedan 1948, och missar du den kommer inte chansen igen förrän om 18 år.

Dela om du tycker att fler borde ta chansen att se rekordmånen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna