Studie visar: Morgontrötta personer har högre IQ.

Är du en nattuggla som gillar att gå och lägga dig sent? Grattis! Då har du hög IQ. Det visar en nyligen genomförd studie som publicerats i Psychology Today.

Vissa av oss är kvällströtta och andra nattugglor. Det som skiljer dessa människor kan vara intelligensen. En studie på ungdomar i USA visar nämligen att personer med hög IQ är uppe längre på kvällarna än personer med lägre IQ. Och blir därför tröttare på morgnarna.

trott
Shutterstock

Till skillnad från många andra däggdjur kan vi människor ignorera vår biologiska klocka och bryta dygnsrytmen. Vi kan själva välja när och hur vi vill sova. Sovmorgon? Varför inte! Och resultatet från studien visar att personer med högre IQ går mot strömmen och följer sin egen dygnsrytm. Hjärnor med normal IQ följer solens upp- och nedgångar och sover efter den traditionella dygnsrytmen. Medan intelligentare hjärnor trotsar det traditionella.

Är du en person som brukar bryta mot den traditionella dygnsrytmen?

nattuggla
Shutterstock

Satoshi Kanazawa, psykolog vid The London School of Economics and Political Science, stödjer också studiens tes. Han har gjort omfattande forskning kring dygnsrytm och intelligens. Och enligt honom är de tydligt sammanlänkade.

Vilken typ av människa är du? Dela gärna med dig i kommentarerna.
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna