Studien visar: Svordomar kan ge dig framgång i karriärslivet.

Är du en person som då och då råkar kasta ur dig en svordom eller två när något går fel på jobbet?

Det kanske känns oprofessionellt, omoget och ovårdat – men enligt en brittisk studie kan användningen av svordomar i rätt sammanhang faktiskt gynna ditt karriärsliv.

I studien, där man ville undersöka effekterna av att svära på arbetsplatsen, tog en brittisk forskare jobb på ett postorderföretag.

Inledningsvis blev forskaren utfryst och exkluderad från den sociala gemenskapen på kontoret – men när han tog till svordomar mot en annan anställd förändrades allt. Plötsligt blev forskaren välkomnad i gruppen och accepterad av kollegorna.

Det tycks alltså vara så att svordomar är en bra metod för att skapa relationer med kollegorna. Men vad har det då att göra med befordran? Jo, att passa in, vara omtyckt och bli respekterad på arbetsplatsen gör att chanserna ökar för att du får en högre befattning inom arbetet. 

– Jag säger inte att det är ett nödvändigt kriterium för att bli befordrad, men ett kriterium för att bli befordrad är förmågan att knyta an till människor. Och i vissa sammanhang är svordomar ett sätt att knyta an, säger Yehuda Baruch, medförfattare till studien och professor vid University of Southampton Business School, till BBC.

Bildkälla: Shutterstock

Samtidigt är det viktigt att svordomarna används i rätt sammanhang – och att du inte går över gränsen med olämpliga kommentarer.

Ett annat exempel hämtat från verkligheten, som visar hur svordomar haft lyckad effekt, gäller en kvinnlig journalist i Sydney. Eter en tuff arbetsdag där hon behandlats illa skällde hon ut sin chef efter noter med både den ena och den andra svordomen. I en intervju med BBC berättar hon att det stärkte hennes position på jobbet.

– Jag är väldigt glad att jag gjorde det, och jag tycker att svordomarna beskrev exakt hur arg och upprörd jag var. Det kanske inte var professionellt, men jag tror att det gav mig betydligt mer professionell respekt, säger hon till BBC.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna