Studier: Vi har bajsat fel hela livet.

Västerlänningar gör fel när de bajsar. Det är inte bra för kroppen att sitta på en modern västerländsk toalett men benen i 90 graders vinkel från magen och bajsa. Istället borde sitta på huk när vi gör nummer två, skriver IFL Science.    

Det visar sig att västerländska toaletter är dåliga för hälsan. Positionen man sitter i gör att ”hålet” inte öppnas ordentligt. Dessutom måste musklerna anstränga mycket för att få ut avföringen. Och när vi tvingar fram bajset kan de ge konsekvenser för vår hälsa. Exempelvis kan det förklara varför problem med bland annat tarmsjukdomar och hemorrojder är vanligare i västvärlden än i till exempel Asien, där man sitter på huk när man går på toaletten, skriver Expressen.

Den tyska mikrobiologen Giuilia Enders, författare till en bästsäljande bok i ämnet, säger att de är bättre att bajsa när man sitter på huk, ungefär som när man gör en squat på gymmet, för då får tarmen en rakare vinkel, vilket gör att vi behöver pressa mindre för att få ut avföringen.
–1,2 miljarder människor runt om i världen som hukar sig ner har nästan inga problem med diverticulosis. Vi i väst, å andra sidan, pressar våra tarmar tills det kommer ut, säger Giuilia Enders till The Guardian, enligt IFL Science.

Diverticulosis är små marmorstora påsar som bildas längs magtarmkanalen. De uppstår när det blir för stort tryck, vilket i sin tur tycker ut svaga områden i muskelväggen och bildar fickor.
Även en studie från 2003, gjord av den israeliske läkaren Dov Sikirov, visade att det är bäst att bajsa när man hukar sig. Studien jämförde tre olika bajspositioner: sittandes på en 42 centimeter hög toalett, sittandes på en 31 centimeter hög toalett och helt hukande. Testet visade att det tog i genomsnitt 50 sekunder att bajsa när man satt hukad och runt 130 sekunder när man satt ner. Testet visade även att det var mindre ansträngade att bajsa på huk än när man satt upp på en högre toalett.

bano

Giulia Enders har ett tips för att lösa problemet när man går och gör nummer två på västerländska toaletter. Man kan sätta fötterna på en liten pall och luta sig framå, skriver IFL Science.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna