Svenska forskare har kommit på ny behandling som ”spränger” cancerceller.

Efter att ha genomfört flera försök på möss och fått intressanta resultat har nu forskare vid Uppsala universitet fått klartecken av Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala att testa sin nya behandling på människor, skriver Expressen.

Forskarnas nya behandling fungerar genom att ett virus sprutas in i en tumör. Därefter ”spränger” viruset sedan cancercellerna innan immunförsvaret kliver in och angriper de skadeskjutna cancercellerna. Och viruset är så pass bra utformat att det lärt sig att inte skada friska celler.

– I de allra flesta fall så lyckas vi göra oss av med de främmande partierna. Det är bara att hålla tummarna att det håller hela vägen, säger Magnus Essand professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patolog vid Uppsala universitet till Expressen.

Cancersorten som behandlingen är anpassad för är av typen neuroendokrin cancer. En cancerform som enligt Uppsala universitet har ökat femfaldigt de senaste 30 åren.

Behandlingen väntas kunna starta i februari och en person är redan klar för att testa på den. Men ännu vet inte forskarna vilket resultat de kan vänta sig.

– Jag vågar inte säga att vi hoppas på någon bot i dagsläget. Men förhoppningsvis att man stabiliserar och på så sätt förlänger den tid man kan känna sig frisk, säger Magnus Essand till Expressen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna