Svullna fötter: 9 alarmerande signaler du aldrig ska ignorera

Svullna fötter

Orsak #1: Djup ventrombos

Wikipedia

En blodpropp, så kallad trombos, bildas oftast i de djupa venerna i vadmusklerna. En sådan blodpropp kallas djup ventrombos, DVT.

Symptomen kan bestå i att benet svullnar upp och känns tungt. Ibland uppstår även rodnad eller annan missfärgning. Ytliga blodkärl på benet kan synas tydligare och även hålfoten kan ömma, skriver Vårdguiden.

DVT är ett mycket allvarligt tillstånd och du bör söka akut läkarvård.

Orsak #2: Hälseneinflammation

Hälseneinflammation

Hälsenan är kroppens tjockaste sena och utsätts dagligen för mycket kraftig belastning.

Förutom smärta och stelhet, kan en inflammation i hälsenan också orsaka svullnad i häl- och ankelområdena. Svullnaden kan vara där hela tiden, men blir definitivt värre efter träningen eller annan fysisk aktivitet.

Ibland får du också en svullen knöl på hälsenan, några centimeter ovanför hälen, skriver Vårdguiden.

Orsak #3: Artos

Wikipedia

Artros och överbelastning är de vanligaste orsakerna till att lederna svullnar. Artros i fötterna kan orsaka smärta, ömhet, stelhet och svullnad.

Det finns flera olika knep för att lindra bekymren, vissa har till exempel fått stor hjälp genom att börja med fotgymnastik.

Orsak #4: Hjärtsvikt

Shutterstock

Tecken på hjärtsvikt kan vara subtila – ett sådant tecken är svullna fötter.

Enligt American Heart Association är ett symtom på hjärtsvikt en ansamling av vätska, som kallas ödem.

Denna vätskeretention kan orsaka svullnad i ben, fötter och vrister.

Orsak #5: Lymfödem 

Wikipedia

Lymfödem innebär att en kroppsdel svullna upp, eftersom lymfvätska samlas där.

Vanligast är att man får lymfödem i en arm eller ett ben, det kan till exempel synas som en svullnad vid anklarna, enligt Vårdguiden.

Om svullnaden kommer snabbt eller om man får mycket ont, sök vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Orsak #6: Celluliter 

Shutterstock

Celluliter är bråckliknande förtätningar i fettvävnaderna under huden. Det finns olika teorier om varför celluliter uppstår, men det kan bero på försämrad cirkulation i lymfsystemet.

Även om celluliter kan uppstå var som helst på kroppen, drabbar det ibland underbenen och det kan leda till att huden blir svullen och. Området kan också känna varmt vid beröring, enligt National Library of Medicine.

Orsak #7: Gikt

Pixabay

Gikt, en av de mest smärtsamma former av ledinflammationer, uppstår när för mycket urinsyra samlas i kroppen, enligt National Institute of Arthritis .

Vid en giktattack brukar besvären komma väldigt plötsligt och ofta starta på natten. En led, ofta stortåns inre led, blir snabbt öm, röd och svullen.

Sök vård direkt på en akutmottagning om du har kraftiga besvär eller om det är första gången du får ett anfall, skriver Vårdguiden.

Orsak #8: Bursit

Wikipedia

Bursit, eller slemsäcksinflammation, är vanligast i knän, axlar och armbågar men det kan också påverka knän, hälar och tår.

När du har bursit känns leden känns stel och det kan också bli rött och svullet, enligt Vårdguiden. Det gör ont när försöker röra inflammationen eller när du trycker på den.

Om du tror att dina svullna fötter kan vara ett symptom på något av dessa sjukdomstillstånd, prata med en läkare.

Orsak #9: Reumatoid artrit

Reumatoid artrit, ledgångsreumatism, börjar ofta i fötterna.

Sjukdomen varierar visserligen mycket från person till person, men ofta blir lederna blir svullna, ömma och ibland vid kraftig inflammation varma och röda.

Utöver besvär i leder, senor och muskler kan du få andra symtom, till exempel så kallade reumatiska knutor eller noduli i underhuden.

Kontakta en läkare om du misstänker att du har RA, informerar Vårdguiden.

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att fler får ta del av denna viktiga information!

Exit mobile version