Tack vare den här smarta maskinen blir det aldrig mer jobbigt att ta ett blodprov.

Bland det absolut värsta jag vet är när jag måste ta blodprov och utsättas för en obehaglig nål. Ibland kan det även hända att sköterskan som ska ta prov på mig har svårt att hitta mina ådror vilket gör att proceduren tar ännu längre tid. Han eller hon får helt enkelt sticka flera gånger för att hitta rätt. Men nu kan det bli ändring på det, tack vare den här geniala uppfinningen.

Apparaten kallas för Vein Viewer och är framtagen av ett företag i Memphis, USA. Liknande apparater ska redan finnas på vissa sjukhus i Sverige, men jag har dock inte sett till någon.

Med den här smarta maskinen kan sköterskor och läkare belysa hemoglobinet i blodet och med hjälp av infrarött ljus syns blodådror som annars kan vara svåra att hitta under huden. På så sätt slipper patienten utsättas av flera stick innan det blir rätt.

I videon nedan, uppmärksammad av Uppskattat, kan du se hur det går till. Men är du precis som jag lite känslig för blod och nålar bör du vara beredd på att nålen kommer fram ungefär 0.45 in i klippet.

Förhoppningsvis kan sköterskan använda den här smarta grejen nästa gång det är dags för mig att ta ett blodprov. Det skulle sannerligen underlätta besöket!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna