Tycker du att det ser ut som en vanlig bordsduk? Titta då på hennes fingrar.

När jag var liten fick jag och mina syskon inte ha några leksaker på bordet. Där skulle det vara en bordsduk och mat och tallrikar – inget mer. Om vi hade med oss leksaker till middagen var det bara att lämna dem i rummet bredvid eller på golvet – trots att vi som små barn mycket hellre ville leka än äta. Nu finns det en lösning på detta. En lösning som inte tar mer plats än det behöver, så leksakerna inte ligger och skräpar på bordet, men som ändå är underhållande för barnen som lätt blir uttråkade och inte kan sitta still under middagen. Smart textiles har tagit fram världens första spelande bordsduk.

Bordsduken har ett retromönster med blommor och är framtagen av Smart textiles, som driver forsknings- och företagsprojekt både i Sverige och internationellt. På duken går det både spela trummor och piano – bara genom att trycka på tyget. Förklaringen är textila sensorer.

Bildkälla

rya3lflcvgwljfg3tlcv

Forskarna Li Guo och Mats Johansson har tagit fram den spelande duken. Li Guo har forskat om hur textila sensorer kan integreras i plagg, och Mats Johansson är musikintresserad.

– Vi ville kombinera ljud och textilier och visualisera möjligheterna med textila sensorer på något kul sätt, säger Mats Johansson i ett uttalande.

I duken finns så kallade konduktiva fibrer, som omvandlar beröring till signaler.

Men detta har långt fler användningsområden än att underhålla barn – och vuxna – mellan huvudrätten och desserten. Tekniken är inte färdigutvecklad än, men Li Guo tror att den är framtiden inom textilutveckling. Textila sensorer kan användas inom flera olika områden. Till exempel inom undervisning eller i äldrevården, för att sända iväg data.

– Att applicera konduktiva sensorer i kläder är framtiden för bärbar teknologi, säger Lo Guo i ett uttalande.

Dela gärna vidare om du också tycker att detta är en spännande uppfinning.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna