Därför är bubbelplast så beroendeframkallande.

Nyligen annonserade företaget som skapade bubbelplast att det är över. Bubblorna ska bort. Ni vet, de där fascinerande bubblorna som det inte går att hålla fingrarna ifrån. Det är högst osannolikt att en enda människa som har börjat trycka på bubbelplast kunnat sluta och bara gått därifrån. Men vad är egentligen grejen med de där bubblorna som aldrig går att sluta trycka på?    

Den så beroendeframkallande bubbelplastens era är alltså över. Företaget som producerar bubbelplasten kommer nu att göra en ny sorts plast, utan bubblor, som de kallar iBubble Wrap.

Forskaren Kathleen M. Dillon skrev i början av 90-talet en rapport om just det här ämnet. Det låter kanske galet, men i hennes slutsats fanns någonting väldigt intressant. Där hänvisar hon till forskning från 70-talet som hänvisade till den lugnande effekten av beröring: ”I antikens Grekland var det vanligt, och det är det fortfarande i Asien, att gå omkring med en len sten, eller annan typ av sten, för att ha någonting att fingra på. Det tenderar att ha en lugnande effekt. Religiösa katoliker har ett talessätt om pärlor som har samma andemening.”

I rapporten tillägger Dillon att om du håller dig sysselsätt med till exempel virkning så anses det vara avslappnande, och hon menar då att vårt sätt att slänga oss över bubbelplast för att trycka på bubblorna fungerar på samma sätt.

Hennes research visade att studenter som fick poppa två lager av bubbelplast direkt kände sig lugnare och piggare än vad de gjorde innan. Det visade sig också att studenterna visade högre nivåer av avslappning jämfört med en grupp elever som inte fått tillgång till bubbelplasten. Att göra någonting enkelt, men fokuserat, för en kort stund får oss att andas noggrannare och slappna av i musklerna vilket innebär att vi blir mindre stressad.

– Det är fascinerande. Jag har sett sekreterare som som bråkat om vem som ska ha bubbelplasten. Det är uppenbarligen någonting som är både åtråvärt och beroendeframkallande, har Dillon sagt till New York Times.

Hur känner du för bubbelplasten? Svara på frågan nedanför och dela vidare till dina vänner och se vad de säger.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna