Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

”Vi borde jobba två timmar om dagen”. Professorns förslag är ju fantastiskt!

Sex timmars arbetsdagar har länge varit en het potatis i Sverige och vi är nog många som inte hade haft något emot att gå ned lite i arbetstid. Professor Bodil Jönsson går dock steget längre. Hon menar att vi bör gå över till… 2 timmars arbetsdag.    

Bodil är professor emerita vid Lunds Universitet och har tidigare doktorerat i fysik. Hon tycker att vi borde kapa arbetsdagarna. Rejält.
– Vad vi kallar arbete idag och hur vi har sett på lönearbete handlar mycket om att hitta sätt för människor att leva tillsammans. Det ligger politiska aspekter bakom det vi kallar arbete och tror är livsnödvändigt, säger Bodil Jönsson till Veckans Affärer.

I intervjun nämner hon som exempel på meningslöheten som kan finnas i ett arbete problematiken med att chefer ofta måste ägna så mycket tid åt att svara på frågor att de knappt hinner få något gjort. Men hon pratar också de normer som finns i samhället: Vi förväntas jobba.

Möten räknas i artikeln upp som ett exempel på saker som tar onödig tid från våra arbetsdagar.
– Möten har en positiv klang i det att människor samlas, men sanningen är att många sitter och tänker på annat under ett möte. Jag undrar varför man ens ska gå på möten om man inte andligen är där

Men den stora frågan då: Hur ska man hinna med allt om man kortar arbetstiden till en fjärdedel?
– Det är klart att en person blir stressad om den får reda på att något som tidigare sköttes på 8 timmar ska skötas på 6 timmar, men det går inte att bara göra som man har gjort tidigare. Hoppar man från 8 till 2 timmars arbetsdag förstår folk verkligen att man måste göra saker på ett annorlunda sätt, säger Bodil Jönsson till Veckans Affärer.

Foto: Youtube