Artister med i grupp som vill stoppa restriktioner – och avskaffa pandemilagen: ”Många kolleger går på knäna”

“!Stoppa restriktionerna” är namnet på Facebookgruppen vars förhoppning är att pandemilagen ska avskaffas och restriktionerna lättas. Bland gruppens sex tusen medlemmar ses bland annat kända artister som pianisten Robert Wells och violinisten Linda Lampenius. 

– Hur ska vi artister kunna leva? säger Linda Lampenius när hon motiverar sitt medlemskap för Expressen. 

“Vi säger att det är nog nu, restriktionerna måste, om inte lyftas helt, lättas kraftigt. Det vi nu håller på med skadar samhället på ett ofattbart sätt”, står det i beskrivningen för gruppen “Stoppa restriktionerna”, som i skrivande stund har 6,4 tusen medlemmar på Facebook

Vill avskaffa pandemilagen

“Pandemilagen skall självklart avskaffas, och ersättas av rekommendationer”, fortsätter förklaringen av gruppens syfte. 

En av gruppens medlemmar är pianisten Robert Wells, som motiverar sitt medlemskap med att han och många av hans branschkollegor har det tufft. 

Robert Wells: ”Går på knäna”

”Många kolleger och bolag går på knäna”, skriver han i ett mejl till Expressen

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Wells menar att branschen lidit illa sedan november när regeringen införde förbudet mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Bristen på arbete gör att många i kulturbranschen mår psykiskt dåligt, menar han. 

”Allt grundar sig så klart att inga skall smittas eller fara illa och sjukvården skall inte drabbas mer men det är ett ganska ensidigt hårt slag mot kulturarbetare och även sport”, fortsätter han. 

Om Wells står bakom gruppens krav på att avskaffa pandemilagen och dra tillbaka coronarestriktionerna vill han inte svara på. 

Linda Lampenius om nedstängning

En annan svensk kändis som är med i gruppen är violinisten Linda Lampenius. För Expressen förklarar hon att hon inte tycker att restriktionerna inte behövs, men att Sverige borde hanterat situationen annorlunda.

– Problemet i Sverige är att man inte tagit kortare perioder med nedstängning, två-tre veckor som i Finland, då det är jämlikt för alla i landet och alla olika branscher. Man stänger ned så att människor inte träffas och stoppar smittan, säger hon till Expressen.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Vad tycker du? Behövs alla restriktioner eller inte? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);