2 000 kronor i böter för den som bryter mot pandemilagen

Att bryta mot den nyligen införda pandemilagen kan stå en dyrt. Nyligen blev det klart att polis har möjlighet att dela ut böter direkt på plats, även till ungdomar mellan 15 och 18 år.

Pandemins andra våg kom, men restriktioner fortsatte att trotsas. När antalet smittade fortsatte att öka valde regeringen att ta till krafttag i form av att jobba in en pandemilag. Denna tillfälliga lag ger regeringen möjlighet att tillfälligt införa regler för att minska smittspridningen. 

Kan bli aktuellt med stängning

En av dessa är att införa en maxgräns om åtta personer vid offentliga och privata samlingsplatser, samt kräva att butiker anger maxgräns för antal kunder i butikerna, baserat på kvadratmetrarna. 

 – Om inte reglerna följs kan det bli aktuellt med föreläggningar i form av vite eller stängning, sa socialminister Lena Hallengren (S) när lagen presenterades.

Foto: TT

Pandemilagen infördes den 10 januari, och gäller till den 30 september i år. Under denna period har regeringen rätt att förbjuda folksamlingar och reglerna antalet besökare på exempelvis gym, gallerior, festlokaler, restauranger och barer. 

Pandemilagen: Det här gäller

Den som ansvarar för en verksamhet måste se till att varje besökare har minst 10 kvadratmeter för sig själv. Detta för att minimera smittspridningen av covid-19. 

Regeln berör alla butiker och restauranger, men också de som ansvarar för platser där man kan utöva idrott, samt de som ansvarar för fritids- och kulturlokaler.

De verksamheter som bryter mot lagen kan tvingas stänga ner sin verksamhet, och privatpersoner kan bötfällas med 2 000 kronor på plats. 

Fest kan straffas med böter

För privata samlingsplatser har det införts en maxgräns om åtta personer. Exempel på platser som berörs är bland annat festlokaler, föreningslokaler och andra uthyrningslokaler. Att anordna fest kan därmed bli straffbart i form av böter.

OBS: Bilden är tagen innan pandemin. Foto: Eric Reed

Minderåriga kan straffas

Även personer mellan 15 och 18 år kan bötfällas om de bryter mot pandemilagen. 

– Från Riksåklagarens sida är det här en förberedelse för vad som kan komma att hända när och om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i nya pandemilagen, säger Isabelle Bjursten till SVT.

Vad tycker du om den nya pandemilagen? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);