SMHI varnar för kraftigt snöfall – här slår kraftiga snösmockan till: ”Det finns en risk att…”

Det är en bit kvar på mars och många ser säkerligen fram emot att våren ska komma.

Men nu kommer tyvärr ett tungt bakslag, då SMHI ger en klass 2-varning för kraftigt snöfall.

– Det kan komma 15 centimeter snö, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen.

Vi är nog många som längtar efter att få sola oss i den strålande solen utomhus.

Men den verkligheten är tyvärr ännu långt borta.

Våren får ett rejält bakslag, nu när SMHI skickar ut en klass 2-varning för kraftigt snöfall.

Tidigare i veckan varnade meterologen Lasse Rydqvist för stormen Evert, och nu drar den in med full kraft till flera ställen i landet.

Snökaos
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Där slår snösmockan till

Varningen gäller stora delar av Västsverige: Bohuslän, Göteborg, inre Dalsland, Värmland samt de västra delarna av Västra Götalands län.

– Det är flera fronter på väg in över Västsverige från Atlanten, rester av stormen Evert. Redan under onsdagen tilltar vinden, och natten mot torsdag är det risk för stora snömängder, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen, och fortsätter:

 – Det kan komma omkring 15 centimeter snö, och i och med att det blåser kan det uppstå kraftig drivbildning.

En så kallad klass 2-varning innebär ”innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.”

Men det behöver inte sluta där.

Snökaos
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kan komma mer snö till helgen

Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 centimeter eller mer, i kombination med frisk vind, uppdateras varningen till klass 3. Det skriver SMHI på sin sajt.

Metereologen Per uppmanar alla att följa utvecklingen med stormen, och att alla ska ta det försiktigt då det kan framförallt uppstå problem i trafiken.

De mildare temperaturerna ser ut att hålla i sig under senare delen av torsdagen och hela fredagen. Men till helgen kan mer snö falla.

– Det finns en risk att det kommer in snö även under lördagen och söndagen, men det är lite osäkert fortfarande. Det är ett lågtryck som är på väg och som skulle kunna ge rätt stora nederbördsmängder, och det kan falla som snö, säger Holmberg.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);