Meteorologens skarpa varning – nu slår stormen Evert till: ”Riktigt mycket snö”

Vårvärmen slog till med full kraft i stora delar av landet, och lockade ut glada svenskar i solen. Men nu väntas ett bakslag, enligt meteorologen Lasse Rydqvist.

– Det måste ske sju bakslag innan det kan bli vår, säger meteorologen när han gästar Nyhetsmorgon i TV4.

Även om vi befinner oss i det som experter kallar meteorologisk vår, så är vi inte färdiga med vintern ännu. Det bekräftar meteorologen Lasse Rydqvist när han gästar Nyhetsmorgon under måndagen. 

Foto: TT

Fler bakslag väntar

Även om slutet på februari och början på mars hittills varit ovanligt varmt enligt meteorologerna så får svenskarna göra sig redo för ett bakslag.

På flera håll i landet får de som packat ner vinterjackorna vara beredda att ta fram dem igen.

– Så här brukade man säga förr i världen: Det måste ske sju bakslag innan det kan bli vår, säger meteorologen när han gästar Soraya och Martin på Nyhetsmorgon i TV4.

Lasse Rydqvist menar att den första vårvärmen som slår till sällan ligger kvar, utan får brottas med nya turer av kyla och snöfall.

– Det kan ju faktiskt bli ännu kallare nu de närmsta dagarna och dessutom lite stormvarning här. Till torsdagsdygnet kommer det in ett ordentligt lågtryck som ger riktigt mycket snö över landet, säger han. 

Kan bli pulkaväder igen

Enligt meteorologen har det redan varit ett bakslag i år, och till torsdag beräknas nästa vara här. Stormen “Evert”, kan slå till med full kraft i södra och mellersta Sverige. 

– Kan bli stökigt. I alla fall upp mot Svealand så tror jag att det kan bli chans, eller risk för pulkaväder. 

Även om veckan startade med sol i södra och mellersta Sverige så växer sig molnen tjockare under eftermiddagen och natten till tisdag. 

Stora delar av landet kan räkna med snö och kraftiga vindar närmare helgen. Endast Norrland beräknas får klarade väder till helgen.

SMHI varnar för kulingvindar på samtliga vatten längs östra kusten.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required