SMHI varnar för plötslig ishalka i flera län – uppmanar till extra försiktighet

SMHI varnar för plötslig ishalka.

Nu uppmanas allmänheten att ta det extra försiktigt i trafiken, skriver Aftonbladet.

Den senaste månaden har bjudit på riktigt vinterväder runt om i Sverige.

Enligt SMHI var temperaturen under januari månad faktiskt under det normala i stora delar av landet. Och vintervädret har hållit i sig även under inledningen av februari.

Stora mängder snö, i kombination med minusgrader och en hel del solsken, har dessutom bjudit på utmärkta möjligheter för vinteraktiviteter!

Sälen
Foto: Shutterstock

Risk för plötslig ishalka

Nu ser dock mildare väder ut att vara på ingång.

Och när områden med snöfall som övergår i regn drar in över landet, finns risken att det fryser till is på kalla vägbanor. Något som kan innebära plötslig ishalka.

–  Marken är kall på många håll nu efter den kalla period vi har haft så marktemperaturen förändras inte lika snabbt som luftens temperatur. Därför finns det risk för ishalka på många håll när lite mildare luft rör sig upp över landet under fredagen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, till Aftonbladet.

plötslig ishalka
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

SMHI går ut med varning

Under torsdagen har SMHI därmed gått ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka i flera län. Det rör sig om Värmland, Västra Götaland, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland, Gävleborg, Stockholm samt Uppsala län.

Lokalt kan det även förekomma underkylt regn.

”Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar”, skriver SMHI på sin hemsida om klass 1-varningar för plötslig ishalka.

plötslig ishalka
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ta det försiktigt i trafiken

Även under fredagen kan det förekomma plötslig ishalka i delar av landet.

På grund av varningen uppmanas nu allmänheten att ta det extra försiktigt i trafiken.

– I med detta bör man vara extra försiktigt i trafiken. I svackor är det bra att vara lite försiktig då kallare luft samlas på de platserna, vilket ökar risken för isbeläggning på vägen, säger Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Ta det nu försiktigt där ute! Dela gärna den viktiga informationen med dina vänner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required