Regionens kraftiga oro – larmet under sportlovet: ”Har tagit semester från pandemin”

Sportlovet hägrar. Då väljer folk att ta semester – från både jobb och coronapandemin.

Nu slår region Värmland larm om situationen.

– Det är väldigt oroande att folk nu verkar börja slappna av, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, till Aftonbladet.

Sportlovsveckorna, som infaller mellan vecka 7 och 10 beroende på var i landet man bor, har nu dragit igång.

För många är det normalt sett en välbehövlig paus mitt i vintern, då man får chansen att ladda batterierna, resa iväg eller ägna sig åt diverse vinteraktiviteter.

Och trots att ingenting är sig likt i år, ser skidorterna alltjämt en ökning av turister.

I Åre befinner sig tiotusentals skidsugna svenskar, och bilder har visat hur köerna ringlar sig långa i skidbackarna. I Sälenfjällen har samtidigt ortsborna talat om sin oro för en ökad smittspridning under sportlovet.

sportlov, skidturister
Foto: Anders Wiklund / TT

Värmland slår larm

Men även i Värmland ser man oroande tendenser, något som nu får länet att gå ut med en skarp varning.

Enligt länsstyrelsen i Värmland vittnar flera kommuner om problem med folk som struntar i restriktionerna, umgås i stora sällskap samt trängs i köer och på restauranger.

”Sportloven har börjat och redan under helgen syntes tendenser till att de som stannar för att handla, äta och gå på toaletten har tagit semester från pandemin”, skriver Länsstyrelsen Värmland i sin veckorapport enligt Aftonbladet.

Close-up of bottled pilsner beers outdoors on a sunny winter day.

Oro för turisterna

Det är just sportlovsfirare och ditresta fjällturister som är ett stort orosmoment. Inte minst är serveringsställen extra utsatta.

– Det är väldigt oroande att folk nu verkar börja slappna av och tro att man kan fira sportlov som vanligt. Det är ett jätteproblem att folk inte förstår att det eventuellt bara handlar om den här säsongen, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, till Aftonbladet.

Anna Skogstam fruktar nu att situationen ska eskalera de kommande veckorna, och är tydlig med sin största rädsla.

– Att vi kommer få en tredjevåg med ökad belastning på vården och med risk för att enskilda blir allvarligt sjuka. Man måste fortfarande komma ihåg att stora delar av befolkningen ännu är ovaccinerade.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required