Enorma turistköer i Åre – 12 000 personer i systemet: ”Måste ta eget ansvar”

Sportloven är igång och det innebär en anstormning av turister i svenska fjällen. Ett av svenskarnas mest populära resmål så här års är Åre, där liftpersonalen jobbar hårt för att få folk att hålla avstånd under pandemin. 

– Det är mellan 10 000 och 12 000 personer i systemet, säger destinationschefen Sebastian Thomasson, till SVT. 

De vanligtvis stora klungorna av människor som trängs för att komma fram i liftkön har nu intagit en mer utbredd form.

I år ringlar sig liftköerna långt upp i skidbackarna, så att människor står i nedförslutning. Detta för att försöka hålla avstånd i och med coronapandemin. 

Tiotusentals i liftsystemet

Vid liftarna sitter skyltar om försiktighetsåtgärder, som uppmanar gästerna att hålla avstånd. Det är dock inte alla som följer dem. 

Cornelia Hylander, som jobbar som liftvakt i Åre, har till uppgift att försöka isolera sällskap från varandra. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

– De flesta lyssnar, säger hon. Men inte alla, berättar hon för SVT.

Enligt Sebastian Thomasson är det just nu mellan 10 000 till 12 000 personer i Åres liftsystem.

På foton kan man se hur köerna ringlar sig flera hundra meter runt backarna, men Sebastian Thomasson försäkrar att Skistar håller sig till alla säkerhetskrav som finns i pandemilagen. 

Vill ha långa köer

I en intervju med SVT berättar Niklas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar, att de långa köerna som ringlar sig långt upp i backarna är precis vad man eftersträvar.

Det visar att gästerna håller en skidlängds avstånd mellan varandra.

Liftköer till de båda stolliftarna VM6:an och World Cup liften i Åre. Coronaanpassade kösystem vid liftarna i Åre för att minska risken för smittspridning. Foto: Pontus Lundahl / TT

Förutom avståndet är det färre personer än vanligt i samma lift som råder. Detta innebär att gästerna får tillbringa längre tid i de kyliga köerna, men det ansvaret förväntas åkarna ta. 

Måste ta eget ansvar

– Redan sen pandemin bröt ut i fjol så har vi jobbat för de här rekommendationerna, restriktionerna för gästerna i samråd med vården och Folkhälsomyndigheten, med berörda myndigheter, regioner och kommuner. För att det här ska bli så tryggt och säkert för gästen som möjligt, säger Niklas Sjögren Berg till SVT.

Även om Skistar menar att de gör allt de kan för att gästerna ska kunna njuta av åkningen och samtidigt känna sig trygga så är det eget ansvar som gäller.

Den som blir sjuk ska själv se till att isolera sig för att sedan ta sig hem på ett tryggt och säkert sätt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required