Anders Tegnell om året med corona: ”Inte gått jättebra för Sverige – och inte jättedåligt”

Ett år har gått sedan första dödsfallet i coronapandemin i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det fortfarande är för tidigt att recensera hur virusbekämpningen gått i landet.
– Det har inte gått jättebra för Sverige, men det har definitivt inte gått jättedåligt för Sverige heller, säger Tegnell i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han har varit ansiktet utåt för Sveriges coronastrategi. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, kan nu blicka tillbaka på ett dramatiskt och historiskt år.

anders tegnell
Foto: Henrik Montgomery / TT

Det har på dagen gått ett år sedan Världshälsoorganisationen WHO klassade covid-19 som en global pandemi – och sedan det första dödsfallet i viruset konstaterades i Sverige.

På onsdagen kunde myndigheterna fastslå att Sverige nu är uppe i totalt 13 088 avlidna personer i covid-19 sedan pandemins start.

Statsepidemiologen är fortsatt försiktig när han ombeds ge sin recension över hur virusbekämpningen har gått i landet. På torsdagsmorgonen gästade han TV4:s Nyhetsmorgonstudio och gav då sin bild av året med corona.

– Jag försöker vara väldigt försiktig med att recensera hur det har gått. Det är alldeles för tidigt att prata om det. Nu har det ju gått ett år och vi kan ju se, när vi jämför Sverige med många andra länder, att vi ligger någonstans mitt i. Det har inte gått jättebra för Sverige, men det har definitivt inte gått jättedåligt för Sverige heller, säger Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i TV4:s Nyhetsmorgon.

”Spridningen just nu är hög i Sverige”

Enligt en ny studie var Sveriges överdödlighet under coronaåret 2020 bland de lägre i Europa.

– Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige. Men i Norden ligger Sverige fortfarande i särklass högst. Än så länge, ska jag säga, för situationen i Danmark försämras nu under början av året, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker vid Stockholms universitet, till SVT.

Även Anders Tegnell har sett siffrorna – men poängterar att smittspridningen i Sverige just nu är hög.

– När det gäller överdödlighet var vi sjätte, sjunde land från botten i Europa. Spridningen just nu är hög i Sverige men tidvis har den varit ganska låg jämfört med de andra länderna. Det här är svårt att veta, vad man gjort som varit rätt och varit fel. För det har varierat så mycket över tid vad som är rätt och fel, säger Tegnell i TV4.

Tegnell om lockdowns: ”Fortfarande tveksam”

Foto: TV4

Om så kallade ”lockdowns”, nedstängningar av samhället, och debatten som följde kring det, säger Tegnell i dag:

– Jag är fortfarande tveksam till det. Vi gjorde ju en successiv nedstängning i Sverige. Det har ofta pratats om att vi inte stängt ner alls, men det har vi ju. Herregud, större delen av svenska befolkningen jobbar hemma nu, vi reser betydligt mindre än vi någonsin gjort, inrikesflyget är i princip nedlagt, tågen kör halvfulla. Så visst har vi en nedstängning i Sverige.

Se hela intervjun med Anders Tegnell här på TV4 Play.

Vad tycker du om detta? Hur har ett år med pandemin påverkat dig i vardagen? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);