Trots ökad smittspridning – svenskarnas rusning efter charterresor i höst: ”Enorm ökning”

Många svenskar törstar efter resor till varmare breddgrader.

Enligt resebolagen har bokningarna ökat rejält inför hösten – trots en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Det märks tydligt att svenskar är sugna på att resa igen, säger Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till Aftonbladet.

Det senaste året har varit mörkt och tufft. Coronapandemin har hållit hela världen i ett järngrepp – och många saker vi tagit för givna har blivit en avlägsen dröm på grund av restriktionerna.

Inte minst flygbolagen har tagit en hård smäll, med ett kraftigt minskat resande. Under 2020 minskade antalet resenärer vid de stora svenska flygplatserna med tre fjärdedelar, det lägsta antalet resenärer sedan början av 1980-talet.

Nu har däremot många börjat se ljuset i tunneln igen. Vaccinationerna tuffar på i hög grad, totalt har över 70 procent av den vuxna svenska befolkningen vaccinerats med två doser enligt Folkhälsomyndigheten.

Redan inför sommaren väntades en dramatisk ökning av flygbokningar. Och trots att smittspridningen nu återigen har vänt uppåt i en negativ trend, konstaterar resebolagen en rusning till charterbokningarna inför hösten och vintern.

arlanda, resenärer, charterresa
Foto: Erik Simander / TT

Högt tryck på charterresor

Svenskarna törstar nämligen efter resor till solen – och det rejält. På bara några veckor har Apollo, Tui och Vings reseförsäljning fördubblats inför höstlovet, man har till och med satt in extra flygavgångar.

– Jämför man vår försäljning med förra året är ökningen enorm. Men då hade vi ju inget vaccin ännu, säger Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till Aftonbladet.

Även hos Tui har man märkt av ett högt bokningstryck. Förra veckan ökade vinterförsäljningen med 170 procent jämfört med samma vecka ifjol. Och mer är att vänta, i takt med att vaccinationerna rullar på.

– Det har varit ett uppdämt resebehov bland barnfamiljer som valt att avvakta lite med resor under pandemin. Men det lär ta ännu mer fart under hösten, säger Tuis presstalesperson Ronja Jakobsson till Aftonbladet.

turister, utlandsresa, charterresa
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Vad tycker du om det här? Är du sugen på att resa utomlands, eller vill du vänta?

Lämna gärna en kommentar och berätta hur du resonerar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);