Larmet: Uttagen från bankomater minskar – kontanter försvinner allt mer: ”Monteras ned”

Uttagen från bankomater minskar och kontanter försvinner allt mer. Det visar ny statistik från företaget Bankomat som driver uttagsautomater runt om i landet, rapporterar Aftonbladet.

Tidigare i år beställde företaget Bankomat, som ägs av fem storbanker, en undersökningen av Kantar Sifo. I den fick 1 000 personer svara på frågan om det är bra eller dåligt att allt fler butiker slutar ta emot kontanter.

50,3 procent ansåg att det var mycket eller ganska dåligt, 45,9 procent ansåg att det var mer eller mindre bra.

Undersökningen visade också att det är fler som hamnar utanför på grund av digitaliseringen i samhället. Framförallt landets äldre.

 Men vi för debatten för att vi ser att det finns ett stort behov av kontanter i samhället, även om det har minskat. De som har ett digitalt utanförskap kommer dåligt till i många situationer när kontanter blir mindre, sade Johan Nilsson då.

Men uttagen från bankomater fortsätter att minska och kontanter försvinner allt mer.

Minskar med 10 procent

Nu visar ny statistik från företaget Bankomat, som driver uttagsautomater runt om i landet, att uttagen från bankomater minskar med ungefär 10 procent per år.

Och under pandemin har minskningen gått ännu fortaret

Under första halvåret 2021 tog svenskarna ut 30 miljarder kronor från bankomater runt om i landet.

Det blir i snitt 480 kronor i månaden per svensk, vilket är en minskning från samma period förra året då genomsnittssvensken tog ut 546 kronor per månad.

”Krävs statliga insatser”

Enligt Bankomats siffror är det västerbottningarna som tar ut minst och skåningar mest.

– När efterfrågan på kontanter stadigt minskar blir det mindre attraktivt för banker och handlare att hantera kontanter. Det leder till att delar av infrastrukturen för kontanter monteras ned, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB till tidningen och tillägger:

– Nu krävs statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsätta att fungera.

Vad tycker du om det här?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);