Foto: Shutterstock

Beskedet – så här mycket högre blir pensionen år 2022: ”Nästa år är pensionärernas år”

700 000 pensionärer kan räkna med ett extra tillskott i plånboken nästa år.
Regeringen hoppas förslaget går igenom riksdagen.
– Vi ska inte ha fattigpensionärer i vårt land. Vi är ett av världens rikaste länder och vi klarar av att förbättra villkoren för våra pensionärer, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i TV4.

Efter turerna kring regeringsbildningen i höstas stod det klart att regeringen kommer lägga fram ett förslag om höjda inkomster för 700 000 seniorer i landet.

Foto: Shutterstock

Det var i samband med förhandlingarna med Vänsterpartiet som regeringen tidigare i höstas kom fram till förslaget. Om det går igenom riksdagen väntas den tredjedel av Sveriges pensionärer som har de lägsta inkomsterna få 1 000 kronor mer i månaden.

– Vi kommer genomföra flera åtgärder som handlar om att förbättra åtgärder för de pensionärer som har svagast ekonomi. Det är pensionärernas år nästa år, och jag hoppas att fler partier ansluter sig till den här linjen och röstar också för garantitillägget. Det är ändå tusen kronor mer skattefritt i månaden, till den grupp pensionärer som har svagast ekonomi. Vi kan nästa år ta viktiga steg för att få bort det här fenomenet med fattigpensionärer, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) i Magdalena Anderssons regering, till TV4:s Nyhetsmorgon.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Shutterstock

Enligt regeringen handlar det om cirka 700 000 personer som berörs av tillägget. Det nya garantitillägget är en del av bostadstillägget, och ligger utanför den så kallade pensionsgruppens överenskommelse där flera av riksdagens partier sedan länge är representerade.

– Vi kommer lägga fram förslaget på riksdagens bord, sen är det upp till partierna att fatta beslut hur man förhåller sig till detta. Jag skulle vilja se det parti som tar strid mot den här pensionshöjningen.

Så mycket kostar höjningen

Förslaget från regeringen bedöms kosta runt 7,5 miljarder kronor varje år.

– En rimlig utgångspunkt är att har du varit med och byggt upp Sverige, kämpat och slitit ett helt yrkesliv, då ska du ha en bra pension. Vi ska inte ha fattigpensionärer i vårt land. Vi är ett av världens rikaste länder och vi klarar av att förbättra villkoren för våra pensionärer, säger Shekarabi i TV4.

SD kan stödja förslaget – Åkessons kritik: ”Rent valfläsk”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har i tidigare intervjuer förklarat att partiet kommer stödja förslaget i riksdagen.

– Det som talar emot att det här är ett seriöst förslag är att den första utbetalningen ska ske två veckor före valdagen. Jag tolkar det som rent valfläsk. Man gör ett tillägg till garantipensionen, vilket regeringen tycker är ett sätt att kringgå pensionsgruppen, men jag är inte säker på att de borgerliga partierna håller med om det. Vi får väl se, man ska klara av den debatten först. Jag vill gärna medverka till att de äldre får bättre ekonomiska förutsättningar. Är det ett sådant förslag man lägger fram så kommer vi att stödja det, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Genrefoto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);