
När nyheten kom att Robert Francis Prevost skulle bli den första amerikanska påven någonsin var det många som var nyfikna på vad detta skulle innebära, inte bara för den katolska kyrkan utan även för hans livsstil. En stor fråga som alla ställde sig var: hur mycket får påven betalt?
Påven är en av de mäktigaste personerna i världen, både andligt och politiskt, men svaret kanske förvånar dig. Han har ingen traditionell lön, och själva rollen är långt ifrån de lukrativa lönecheckar som de flesta högprofilerade positioner åtnjuter.
Vatikanen, som är världens minsta självständiga stat, ser till att hans alla behov tillgodoses, vilket omfattar allt från boende till resor, mat, sjukvård och säkerhet. Påven Leo XIV kommer, precis som sina föregångare, inte att få någon vanlig lön utan ett liv med alla utgifter betalda. Detta innebär en överdådig bostad, måltider och tillgång till en fordonsflotta – allt för hans räkning.
Även om påven Leo XIV tekniskt sett kan ha rätt till en blygsam lön, tyder uppskattningar på att påvedömet skulle betala omkring 2 500 euro (2 650 dollar) per månad, en summa som mer liknar ett stipendium än en lön. Beslutet att leva ett liv i enkelhet är dock det som verkligen skiljer honom från mängden.
Kommer att följa i Franciskus fotspår
Traditionen att en påve inte tar ut någon lön är inte ny. Påven Franciskus, som ledde kyrkan från 2013 till 2025, var känd för att vara sparsam och valde ofta att leva enkelt och avstå från personliga inkomster.
Till exempel fick påven Franciskus 2017 en överraskande gåva – en Lamborghini Huracán för nästan 950 000 dollar. Han är känd för sin blygsamma livsstil och kunde lätt ha behållit lyxbilen som en statussymbol, men i stället valde han att auktionera ut den. Intäkterna från försäljningen donerades till humanitära ändamål.
Detta återspeglar filosofin hos den helige Franciskus av Assisi, fattigdomens skyddshelgon, som påven beundrade och speglade i sitt eget liv. Påve Franciskus tog sitt löfte på allvar och valde att bo i det blygsamma pensionatet Domus Sanctae Marthae i Vatikanstaten istället för i det stora Apostoliska palatset, där de flesta påvar traditionellt bor.
Liksom sin föregångare förväntas påven Leo XIV prioritera andligt förvaltarskap framför ekonomisk vinning. Hans livsstil kommer att grundas i ödmjukhet och ett starkt fokus på att tjäna andras behov snarare än att leva överdådigt.
Hur mycket pengar får påven?
Trots att påven inte tjänar någon lön är han långt ifrån fattig. Uppskattningar av påven Franciskus nettoförmögenhet, som inkluderar tillgång till påvliga tillgångar och tjänster som finansieras av Vatikanen, har rapporterats vara så hög som 12 miljoner dollar. Denna siffra återspeglar de unika privilegier och resurser som påven har tillgång till, inklusive egendom, fordon och välgörenhetsdonationer. Dessa resurser används dock främst för att fullgöra hans påvliga plikter och stödja de behövande.
Påven Franciskus har till exempel under sin mandatperiod gjort stora donationer till välgörenhet, bland annat 215 000 USD till stöd för fångar i Rom. Hans primära syfte är att främja andras välbefinnande och påvens resurser används för att fortsätta det uppdraget, snarare än för personlig njutning.
Vatikanens finansiella landskap
Vatikanens finanser stöds av flera källor, bland annat donationer från katoliker över hela världen, inkomster från turism och intäkter från Vatikanmuseerna. Vatikanens styrande organ, Heliga stolen, lämnar inte ut några specifika finansiella siffror. I Central Intelligence Agencys World Factbook uppskattas dock att Vatikanens intäkter 2013 uppgick till cirka 315 miljoner USD, medan dess utgifter uppgick till cirka 348 miljoner USD.
Ett anmärkningsvärt bidrag är Peter’s Pence, en årlig insamling av donationer från katoliker över hela världen, som genererar uppskattningsvis 25 miljoner dollar varje år. De största bidragen kommer från länder som USA, Tyskland och Italien.
Men trots denna betydande finansiering har Vatikanen ställts inför sina egna finansiella utmaningar. År 2023 rapporterade Vatikanen ett driftsunderskott på 90 miljoner dollar, vilket väckte farhågor om den framtida stabiliteten i pensionsfonderna för Vatikanens anställda.
Som svar på dessa pågående ekonomiska svårigheter genomförde påven Franciskus lönesänkningar 2021 och sänkte lönerna för högre prästerskapsmedlemmar som kardinaler och biskopar i ett försök att begränsa utgifterna och främja transparens.
En annan typ av rikedom
Även om påven inte får betalt i traditionell mening är de resurser som står till hans förfogande avsevärda. Vatikanen ser till att alla hans behov täcks, från bostäder i överdådiga residens till finansiering av välgörenhetsändamål.
Trots dessa privilegier handlar påvens liv om att tjäna, och påven Leo XIV kommer sannolikt att följa i sina föregångares fotspår och fokusera på att hjälpa andra snarare än att samla på sig rikedomar.
Som den första amerikanska påven kommer påven Leo XIV:s inställning till påveämbetet utan tvekan att granskas. Men hans lön – eller brist på lön – påminner oss om att påveämbetet i grund och botten är en roll som bygger på ödmjukhet, enkelhet och strävan efter andlig hängivenhet, inte ekonomisk vinning.
LÄS MER
- Donald Trumps val att bära blå kostym vid påvens begravning
- Nunnan bröt mot protokollet vid påven Franciskus kista