5 sätt för att bli av med silverfisk hemma

De gillar att ha det varmt och fuktigt. De kommer krypandes ur sina sprickor och gömmer sig så snart det blir mörkt.

Vilket djur jag pratar om? Silverfisken, så klart.

De är visserligen ofarliga och kan till och med hjälpa till att bekämpa mögel och damm, vilket är bra för allergiker.

Men många av oss vill helst inte ha dem hemma överhuvudtaget – så här är 5 hemmametoder du borde känna till!

Shutterstock

Potatis

Silverfisk föredrar stärkelse och livsmedel som pasta, mjäll, hår och mögel. Och det kan du ju faktiskt dra nytta av, genom att göra en liten fälla.

Skär en potatis i halvor och gör några små snitt i den. Placera potatis i en plastpåse och låt silverfisken smyga fram för att smaka på den. När tillräckligt många djur har samlats i påsen kan du stänga till och slänga den.

Honung

Silverfiskar kan var riktiga gottegrisar, så prova att locka fram dem med honung eller sirap. Pensla honung eller sirap på ett bakplåtspapper och lägg i utrymmen där silverfiskarna brukar dyka upp. Förhoppningsvis kommer de fastna i den klibbiga och söta geggan.

 

Ättika

Häll lite ättika på en tops och dra den längs med lister och luckor. Doften är för stark för de små djuren och då kommer hålla sig undan.

Bakpulver

Om du inte vill riskera att silverfiskarna flyr undan och lever vidare (de blir oftast mellan 2-6 år) – testa bakpulvermetoden. Lägg ut en blandning av bakpulver och socker.

Silverfiskarna lockas av socker och kommer äta blandningen – men det kan bli ödesdigert för dem, eftersom bakpulver kan få silverfiskarna svullna upp och dö.

Lavendel

Du kan också skrämma iväg silverfiskarna, utan att döda dem. Lägg några droppar lavendelolja till i diskmedlet som du tvättar och rengör badrummet eller köksytor med. Doften sägs skrämma iväg de små djuren.

Lavendeldroppar
Shutterstock

Kom ihåg att silverfiskar snarare är en indikator på andra problem i hemmet. 

Det skulle kunna vara ett symtom på överdriven fukt, mögel eller brist på isolering. Så glöm inte att undersöka detta också! 

Dela gärna listan med alla vänner du har på Facebook, så att fler kan slippa mötas av silverfiskar!