Katten Gunnar blev förgiftad och dog – nu vill matte varna andra djurägare ”Var uppmärksam”

Den senaste tiden har flera djur, framförallt katter, förgiftats i Partille, Göteborg. Kays katt Gunnar är en av dem, han skadades så svårt att han var tvungen att avlivas.

Nu misstänker de att någon eller några förgiftat mat för att skada djur med flit, något Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Det var i onsdags som det hemska hände. Kay Johansson, som arbetar som undersköterska på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus, tyckte att hennes katter Gunnar och Gördis var precis som vanligt på morgonen när hon sa hej då till dem. Men det skulle snart ändra sig.

Kay åkte i väg för att plugga under dagen och lämnade balkongdörren öppen så att katterna, som är utekatter, kunde ta sig ut och in som de ville.

Katten Gunnar
Foto: Privat

När Kay kom hem igen på eftermiddagen och gav katterna mat orkade Gunnar inte äta. Han slickade lite på maten men lämnade resten. Strax därefter kräktes han.

– Jag tänkte inte mer på det. Men när jag skulle gå och lägga mig såg jag att han hade kräkts i sängen och då kände jag att det var något konstigt, berättar hon för Newsner.

Började bli orolig

Gunnar gick ut igen på kvällen och kom tillbaka runt 01 på natten. Då hade en oro börjat sprida sig hos Kay.

– Jag kunde inte somna och låg vaken och väntade på honom. När han kom in igen var han lite vinglig. Men tänkte att det kanske var för att han hade kräkts så mycket, berättar hon.

Gunnar låg på vardagsrumsgolvet och Kay lade sig bredvid. När hon tog tempen på honom hade han bara 36 grader, vilket var för lite för en katt. Siffrorna på termometern gjorde Kay ännu mer orolig och efter att ha pratat med sin mamma bestämde hon sig för att försöka få tag i en veterinär.

– Jag ringde flera gånger men fick inget svar. Klockan var nog efter 2 innan jag fick tag på veterinären som då bad mig att åka in med Gunnar till ett djursjukhus.

Veterinärhjälp på Blå stjärnan

Klockan var strax efter 04 på morgonen när Kay och Gunnar kom in till Blå stjärnan i Göteborg. De tog en del prover och tog tempen igen, den här gången hade tempen sjunkit till 34 grader.

Efter ett tag kom en sköterska in och sa att Gunnar hade fått diabetes. Vilket Kay inte trodde på.

– Nu jobbar jag förvisso med barn men jag tycker ändå att man borde ha märkt det. Kanske sett att han blev törstigare eller kissade mer eller så, inte att man får diabetes bara sådär på en dag, säger hon.

Kay bad om att få träffa en veterinär, men där och då var alla upptagna på en operation. Och det dröjde länge innan någon kunde göra ge svar på kays alla frågor.

Vakade över Gunnar hela tiden

Kay vakade över Gunnar hela tiden. Han fick ligga på värmeplattor för att hålla värmen och hon lindade sin dunväst och sjal runt honom. Stundtals låg han innanför hennes jacka.

Kay såg att han hade det kämpigt med andningen och kallade på en sköterska som kom in och gav Gunnar syrgas. Ett tag ville han inte ha masken över nosen, men till slut orkade han inte kämpa emot.

Foto: privat/TT

Runt klockan 07 på morgonen fick Kay två alternativ.

– Avliva Gunnar eller betala 20 000 för ett dygn på intensiven. Jag valde det sista, berättar hon för Newsner och bryter ihop.

Kay åkte därifrån klockan 08 på morgonen. Klockan nio kom ett sms från en veterinär som berättade att de skulle göra grundliga tester för att se vad som var fel med Gunnar.

Gunnar var glykolförgiftad

En halvtimme senare raserades Kays värld. Gunnar hade blivit glykolförgiftad och det fanns ingenting veterinärerna kunde göra.

Kays röst spricker igen.

– Jag sa att de inte får avliva honom innan jag kommer. Sedan åkte jag dit. Jag fick inte ta med mig någon heller på grund av corona, så jag satt där med honom när han dog.

Efter den tragiska händelsen har Kay larmat i flera grupper på Facebook. Där har hon fått veta att fler djur har förgiftats och till och med dött av förgiftningen.

Vill varna andra

Nu misstänker de att någon eller några lägger ut förgiftad mat för att skada djuren med flit.

– Jag förstår inte. De ser inte ens djuren när de lider så vad får de ut av det, säger hon till Newsner.

Hon uppmanar också alla att hålla koll på sina djur och vara uppmärksam på tidiga symptom. Ju snabbare man kommer till en veterinär desto större chans är det att djuret går att rädda.

– Man tänker ju inte att det är någonting akut och att katten behöver vård bara för att den kräks. Men redan då kan det vara försent, berättar hon för Newsner.

Symptom på glykolförgiftning

Enligt Anicura kan symptomen skilja sig åt från individ till individ. Det mesta beror på hur stor katten är och hur mycket den får i sig. Men de vanligaste symptomen är kräkning, illamående, trötthet, vinglighet, ökad törst, urinering, kramper och flämtande.

Händelsen är polisanmäld men ännu är ingen gripen för brottet.

Usch. Om någon gör så här för att skada djur så vet jag inte vad. Det måste få ett stopp. Vila i frid Kaj.

Sprid gärna artikeln för att varna fler.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);