Svenska matjättens drag: Högre bonus till de som handlar vegetariskt istället för kött

Hemköp gör en satsning på klimatsmarta alternativ.

Nu väljer matvarukedjan att införa högre bonus till de som handlar vegetariskt.

Detta rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Naturskyddsföreningen kommer en tredjedel av hushållets klimatpåverkan från just maten – och den största delen av utsläppen från köttkonsumtionen.

För att minska vår klimatpåverkan, har klimatsmarta alternativ därför blivit en allt viktigare fråga för många konsumenter.

Bland annat visade en undersökning från Kantar Sifo tidigare i år att varannan svensk tror att den egna kosthållningen blir mer vegetarisk framöver.

Med det sagt har också många stora konsumentföretag börjat göra större satsningar på närproducerat, grönt och ekologiskt – så även Hemköp.

vegetariskt, frukt och grönt
Foto: Shutterstock

Högre bonus för frukt och grönt

Med ett nytt lojalitetsprogram vill Hemköp, en del av matvarujätten Axfood, nu alltså försöka styra sina kunder i en mer klimatsmart riktning.

Genom att införa högre bonuspoäng på vissa matvaror, hoppas Hemköp kunna bidra till en mer hållbar konsumtion.

Det nya systemet innebär att matkedjan ger dubbla poäng för de som handlar vegetariskt – som färsk frukt, grönsaker och ”veckans vego”.

– Vi kommer premiera det vi kallar ”goda handlingar” och vi kommer använda vår kundgrupp som en plattform för att testa nya hållbarhetsinitiativ, säger Hemköps vd Simone Margulies till Svenska Dagbladet.

hemköp
Foto: Wikipedia

Mindre bonus för kött

Tvärtom anses rött kött vara ”icke-goda handlingar” som därmed inte ger samma höga bonuspoäng.

Däremot kommer butiken inte sluta ha kött på hyllorna. Tanken är snarare att uppmuntra kunderna till att börja välja mer vegetariskt, genom det nya lojalitetsprogrammet.

– Vi vill inte komma med pekpinnar, vår ansats är att inspirera kunden att göra hållbara val, säger Simone Margulies till SvD och fortsätter:

– Om vi slutar sälja kött så riskerar vi att tappa vi kunden. Jag tror mer på att få med oss kunderna och inspirera dem att göra andra val.

kött, rött kött
Foto: Pixabay

Vill införa köttskatt

Och Hemköp är alltså inte ensamma om att lyfta frågan.

Så sent som i förra veckan lämnade Liberala ungdomsförbundet ett nytt klimatförslag om att införa en så kallad ”köttskatt”.

Med detta vill man beskatta köttprodukter, för att minska köttproduktionen.

– En metanskatt skulle leda till att färre äter kött och att det är något man unnar sig då och då, sade Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari då i en intervju med Expressen.

Vad tycker du om det här? Har du börjat äta mer vegetariskt, eller har du planer på att göra det? Lämna gärna en kommentar och berätta dina tankar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);