Klart: Hon läser årets ”Nyårsklocka”

Att läsa upp dikten ”Nyårsklockan” i SVT:s direktsändning på nyårsafton anses vara ett hedersuppdrag. I år har SVT valt ut skådespelerskan Sofia Helin – aktuell med bland annat tv-serien “Drottningarna”, för den prestigefyllda uppgiften. 

– Just i år är det så meningsfullt att få en sådan här förfrågan, säger Sofia Helin till Aftonbladet.

Medan många evenemang och andra sammankomster tvingas ställas in på grund av pandemin så finns det några traditioner som kvarstår.

Att Lord Tennysons dikt ”Nyårsklockan” ska läsas upp i direktsändning på tolvslaget på nyårsafton är en sådan. 

Sofia Helin läser nyårsklockan

Dikten, som handlar om att lämna tunga händelser bakom sig för att ge plats åt det nya året har traditionsenligt lästs upp på Skansen i Stockholm under många år. Första gången redan 1895. 

Sedan slutet på 70-talet har SVT direktsänt från Skansen på nyårsafton, och inför det valt ut en folkkär person som ska läsa den klassiska dikten inför svenska folket. Senast skådespelerskan Lena Endre, som nu lämnar över till Sofia Helin.

Foto: Susanna Persson Öste/TT

Vem är Sofia Helin?

Den 48-åriga skådespelerskan Sofia Helin är känd från bland annat filmerna “Arn”, “Masjävlar”, och SVT:s långkörare “Bron”. 

I år är hon aktuell med tv-serien “Drottningarna” på tv4, och för Aftonbladet berättar hon om känslorna inför att läsa den historiska dikten i direktsändning på nyårsafton.

– Den talar till så många i hela samhället, på alla nivåer. Alla de som har slitit extremt hårt, alla som har förlorat närstående, alla som har förlorat sina jobb, sina företag, alla ungdomar som vill ut och leva livet, som längtar efter att få pussa någon kille eller tjej – alla dem tänkte jag på när jag läste den, säger hon.

Sofia Helin
Foto: Heiko Junge /TT

Hon fortsätter: 

– Den är en klassiker för att den håller år efter år, och så plötsligt kommer det en ny situation, och då lyfter den ännu mer.

Kändisar som läst ”Nyårsklockan”

”Tolvslaget på Skansen” sänds alltid som ett helt program, och i år är det Parisa Amiri och Anders Lundin som är programledare för sändningen. De kommer att gästas av bland annat Lisa Nilsson, Tomas Ledin och Sarah Klang.

Andra som fått äran att läsa “Nyårsklockan” i SVT genom åren är Mikael Persbrandt, Loa Falkman, Rune Lindström och Pernilla August.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);