Försvarsministern gjorde tre privata resor mitt i pandemin – trots avrådan: ”Följt alla regelverk”

Försvarsminister Peter Hultqvist gjorde tre privata resor under hösten och vintern 2020, trots myndigheternas uppmaningar om att stanna hemma. En av resorna ska ha tagit 15 timmar och inleddes med en kryssning, det rapporterar Expressen.

Trots regeringens och Folkhälsomyndighetens avrådan om resor under jul och nyår påbörjade försvarsminister Peter Hultqvist sin utlandsresa till Finland den 28 december. 

– Läget är fortfarande allvarligt, smittspridningen är fortfarande omfattande i hela landet, intensivvården är högt belastad och rekordmånga vårdas på sjukhus för Covid-19, sa Hallengren i samband med att regeringen fortsatte betona vikten av att avstå resor. 

Kryssningsbåt till Finland

Runt 20-tiden den 28 december ska Peter Hultqvist ha lämnat Stockholm via färjan Amorella, för att ta sig till Åbo i Finland. 

Enligt Expressen skulle nyårsresan avslutas den 5 januari, då Peter Hultqvist hade en resa med Viking Lines fartyg Viking Grace inbokad.

Denna resa kom senare att avbokas, och sex dagar senare hade Peter Hultqvist ett möte med den finske försvarsministern Antti Kaikkonen, utanför Helsingfors.

”Jag har följt alla regelverk”

Foto: Wikimedia Commons

När Expressen frågade Peter Hultqvist hur det kommer sig att han avbokade hemresan den 5e januari svarar han: 

– Du, det här med försvarsministermötet, det var bokat före jul. Och jag har följt alla de regelverk som gäller i sammanhanget, både vad gäller privat och mötet med den finske försvarsministern.

Vill inte gå in på detaljer

När han får följdfrågan om varför han bokat en Viking Line-biljett om han kände till mötet i Helsingfors redan, svarar försvarsministern: 

– Det är så här att jag inte går in på några detaljer när det gäller biljetter eller andra delar i det här. Jag hade en privat del och jag hade en offentlig del i det här sammanhanget och jag har följt de restriktioner och regelverk som gäller. 

Foto: Jessica Gow/TT

Peter Hultqvist poängterar att han fortsatt följa alla restriktioner i alla sammanhang under pandemin. 

– Jag har följt de regelverk och de restriktioner som gäller i olika sammanhang, säger Peter Hultqvist till Expressen.

Enligt tidningen ska Hultqvist även ha besökt Gotland i månadsskiftet oktober-november, samt Finland vid ett annat tillfälle under oktober.

Vad tycker du om de här typerna av resor? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);