4-åringen pekar på ”gamlingen” i affären – det blir början på en oväntad vänskap

Det känns som att vi ibland glömmer bort äldre människor. Men bara för att man fyllt 65 och gått i pension betyder inte det att man inte är en levande människa med känslor och tankar.

Och bara för att man levt ett långt liv är man inte klar med vänskap och kärlek. Snarare tvärtom. Det är kanske då man som allra mest behöver människor som ser och hör en. Vid den tidpunkten kan många uppleva ensamhet, då ens nära och kära kanske redan lämnat jordelivet.

Därför måste jag bara dela denna historia om 4-åriga Norah. Hon tog kontakt med en ”gamling” i affären – och det förändrade deras liv för alltid.

Det här är Tara Wood. Hon är mamma till sju små barn. När ett av hennes barn, Norah, fyllde 4 år var hon med om någonting helt otroligt. Hon kände sig tvungen att dela med sig av historien – och nu sprids den som en löpeld.

Facebook

”Dagen före min dotter Norahs 4-årsdag, berättade hon något anmärkningsvärt för mig.

Jag hade precis hämtat henne på förskolan när hon gjorde mig uppmärksam på en äldre människa som gick över parkeringsplatsen.

Hon förklarade att hon var svag för äldre människor: ’Jag gillar gamla människor därför att de går lika sakta som jag gör och de har lika len hud som jag har. De ska alla dö snart, så jag ska ge dem all kärlek jag kan innan de är döda.’

Visst, det kanske blev lite mörkt och konstigt på slutet, men jag gillade ändå hur hon tänkte.

Jag förundrades över hennes omtänksamhet och empati och postade hennes ord på Facebook när vi kom hem. Då hade jag ingen aning om hur mycket hon faktiskt menade det.”

Facebook

”Dagen efter — hennes födelsedag — återigen på väg hem från skolan, frågade hon om vi kunde stanna på affären för att köpa födelsedagskakor till hon och hennes syskon att njuta av efter middagen. Och hur säger man nej till ett födelsedagsbarn?”

Facebook

”Jag satte Norah och hennes yngre syster i en av de där enorma kundvagnarna formade som en bil, och gick raka vägen mot bakelserna. Efter att vi plockat på oss kakor, stannade jag till vid en reklamskylt som fångade min uppmärksamhet.

Medan jag var fullt upptagen med att rata produkterna som tidigare fångat mitt intresse, såg jag hur Norah stod upp i kundvagnen, pekandes och triumferandes: ’Hej, gamling! Det är min födelsedag i dag!’

Mannen var äldre, uttryckslös i ansiktet och hade stora ögonbryn. Innan jag hunnit hyscha henne för att ha kallat honom ’gamling’ stannade han upp och vände sig mot henne.

Om han på något sätt var störd över hennes oförskämda beetende, så visade han det inte. Han ansiktsuttryck mjuknade, och han svarade: ’Hallå där, lilla damen! Och hur gammal blir du i dag?’

De småpratade i några minuter, han sa ’grattis på födelsedagen’, och vi gick åt varsitt håll.”

Facebook

”Vi mötte mannen igen en stund senare och gick fram till honom. ’Ursäkta mig, herrn? Det här är Norah och hon vill veta om du kan tänka dig att ställa upp bild med henne på sin födelsedag?’

Mannen gick från att se konfunderad ut till att sedan se glad och upprymd ut.

Han tog ett steg tillbaka, tog stöd mot sin kundvagn och satte ena handen på bröstet och frågade: ’En bild? Med mig?’

Norah svarade direkt: ’Ja, för min födelsedag!’

Och han ställde upp på en bild. Jag drog fram min iPhone och de poserade tillsammans. Hon placerade sin mjuka hand på hans. Han tittade på henne under tystnad med glittrande ögon. Jag frågade om hans namn och han berättade att han hette Dan.

I magin som uppstod där i kassakön bildades en kö bakom oss, men ingen brydde sig. Norah och Dan märkte knappt att de pratade som om de känt varandra ett helt liv.”

Facebook

”Efter några minuter, tackade jag Dan för att han tagit sig tid med oss. Han blev alldeles tårögd och sa: ’Nej, tack ska NI ha. Det här har varit den bästa dagen på väldigt länge. Ni har gjort mig så glad, Norah.’

De kramades igen och sedan lämnade vi butiken. Norah höll ögonen på honom tills han försvunnit ur vårt synfält.  

Jag ljuger om jag säger att jag inte var rörd till tårar efter detta möte. Jag var helt överrumplad av denna händelse och tänkte att några av mina följare på Facebook också skulle bli berörda.

Jag postade historien på Facebook tillsammans med en bild.”

Facebook

”Senare den kvällen, fick jag ett meddelande av en lokal följare som kände igen Dan.

Hans fru Mary, hade gått bort några månader tidigare, och han hade varit ensam sedan hans älskade gått bort. Hon ville att jag skulle veta att han garanterat blev träffad rakt i hjärtat av min lilla dotters gest. Att han behövde det och aldrig kommer glömma det.

Jag frågade om Dans telefonnummer och ringde honom några dagar senare.”

Facebook

”Vi besökte sedan Dans lilla, mysiga hus – där bilder och minnen av hans älskade Mary fortfarande fanns stolt framställda. Han hade klippt sig, rakat skägget och var klädd i ett par kavajbyxor och loafers. Han såg nästan tio år yngre ut.

Han hade ställt fram ett barnbord, papper och kritor för Norah. Han undrade om han kanske ville rita några teckningar som han kunde sätta upp på kylskåpet. Hon blev naturligtvis strålande glad och började rita.

Till slut tillbringade vi nästan tre timmar hos Dan. Han var tålmodig och väldigt snäll mot min dotter, som hela tiden var i farten.”

Facebook

”Nu frågar Norah om Dan varje dag. Hon oroar sig för honom. Undrar om han är ensam, kall eller har ost till sina mackor. Hon vill att han ska må bra. Att han ska känna sig älskad.

Dan tänker på Norah också. Efter att vi nyligen umgåtts berättade han för mig att han knappt sovit en hel natt efter hans fru gått bort. Men efter Norah har han sovit gott varje natt.

’Norah har gjort mig hel’, berättade han.

Det lämnade mig mållös och med tårar fulla ögonen.”

Facebook

”78 år skiljer dessa två personer i ålder. Men på något sätt, har deras hjärta och själ mötts.

Norah och jag har lovat att träffa Dan varje vecka – även om det bara är i 15 minuter och för en snabb kram och att lämna lite ost.

Jag har bjudit in honom att tillbringa Thanksgiving med oss. Han är en del av vår familj nu, oavsett om han vill det eller inte.

Ibland kan ett samtal med en främling leda till vackra, nya erfarenheter. Ni borde prova det.”

Den här historien tycker jag på ett alldeles strålande sätt påminner oss om att se och höra människor. Som mamma Tara så träffsäkert uttrycker det: Blunda aldrig för vad ett samtal med en främling kan leda till.

Så, dela gärna med dig av denna inspirerande och hjärtevärmande berättelse med dina nära och kära!