8-åringens bästa vän har förlorat sin far – pojkens ord i affären rör kassörskan till tårar

När någon förlorar en nära anhörig kan det vara svårt att prata om det. Det måste få ta den tid det tar – och som utomstående är det viktigaste att bara finnas där och kunna erbjuda sitt fulla stöd.

Den här historien utspelar sig runt jul och handlar om en liten pojke som kliver in på ett varuhus med ett speciellt önskemål. Han är bara 8 år men har redan förstått så mycket om livet och vad julen, och alla andra dagar, borde handla om: att vi finns där för de vi älskar och uppskattar att ha i våra liv och att vi bryr oss om de som har det jobbigt.

Jag vet inte om det har hänt på riktigt – men historien är så fin att jag tycker så många som möjligt borde läsa den och ta till sig av budskapet. Därför får du gärna dela vidare om du också blir rörd när du har läst!

Jag arbetar i en stor leksaksaffär. En dag kommer en 8-årig pojke in i affären och ber om min hjälp.

Pojken: ”Kan du visa mig var ni har era juldekorationer? Jag måste köpa några speciella juldekorationer.”

Jag: ”Självklart. Är det något särskilt du letar efter, vännen?”

Pojken: ”Jag vill köpa en en riktigt fin julgran med dekorationer, och så vill jag köpa julstrumpor, och presenter, och julbelysning! Det är till min granne.”

Jag: ”Oj, det var ganska mycket att köpa till din granne, hjärtat. Vad ska du ha allt det till?”

Pojken: ”Deras pappa har dött. De kommer inte att ha någon jul i år, så jag ville ge det till dem. Jag har till och med fått 1 000 kronor från min mamma.”

Jag får tårar i ögonen. Sedan svarar jag: ”Det är väldigt generöst av dig. Vet du vad, låt oss plocka fram några fina julstrumpor och en julgran. Sedan går jag och pratar med min chef för att se om vi kan hitta några leksaker också. Hur många barn är det i familjen?”

Pojken: ”De har tre barn. En är min bästa vän så jag ska ge honom alla mina julklappar. Jag frågade tomten om han kunde ge honom ett tv-spel också, men tomten kanske är för upptagen. Så jag ska ge honom mitt tv-spel istället.”

Jag: ”Jag är säker på att tomten kommer lyssna extra noga i det här fallet.”

Jag hjälper honom att hitta några juldekorationer och en julgran. Jag frågar min chef vad vi kan göra för honom. Det visar sig att pojkens mamma har berättat för min chef om grannarnas pappa, som gick bort för några veckor sedan i en tragisk olycka och lämnade frun ensam att försörja familjen.

Vi ger pojken rabatt med 50% på alla varor. Vi skänker också några kassar fyllda av leksaker och julstrumpor. Vid det här laget kämpar vi hårt för att inte börja gråta. På vägen ut stannar mamman till och tackar oss.

Mamman: ”Han vet inte om det än, men både han och hans bästa vän ska få ett tv-spel i julklapp. Han är bara 8 år och han ville ge dem allt. Han krävde till och med att vi skulle bjuda över dem på julafton. Han är helt orubblig i att de ska få fira jul, oavsett vad…”

Den här lilla pojken har ett hjärta av guld – och han förstår verkligen vikten av att finnas där för någon som har det jobbigt. Dela gärna vidare den fina historien till dina vänner som en påminnelse om att vi måste göra allt vi kan för att hjälpa varandra här i livet!