Busschauffören Bengt såg livlös kvinna längs vägen – då räddade han hennes liv: ”Största jag har gjort”

Det var i mitten av mars som busschauffören Bengt Ström var med om en livsomvälvande händelse.

Efter att han sett en kvinna ligga medvetslös vid en busshållplats så tvekade han inte att rycka in – insatsen räddade hennes liv.

– De berättade att hon var vaken och talbar när de lämnade henne, att hon levde på grund av det som jag hade gjort. Det kändes som att vinna en miljon på lotto, det går inte att beskriva, säger Bengt Ström till Newsner.

Det var en helt vanlig dag lördagen den 16 mars och Bengt Ström körde bussturen från Hässleholm till Sibbhult.

Men en kort bit utanför Hässleholm fick han syn på en kvinna som låg livlös vid en busshållplats. Bengt stannade bussen och kastade sig ut för att se hur hon mådde.

– Hon hade ingen puls, och hon andades inte heller. Så jag påbörjade hjärt-lungräddning och höll på med det fram tills att ambulansen anlände, säger Bengt Ström till Newsner.

Bengt Ström
Foto: Privat

Bengt, som är utbildad inom hjärt-lungräddning (HLR) och som dessutom går en HLR-kurs varje år för att friska upp minnet, var verkligen rätt person på rätt plats.

– När man har gjort det så många gånger så blir det ett muskelminne, så man behöver inte tänka på vad man ska göra, säger Bengt Ström.

Kämpade i över 20 minuter

Efter en stund anlände två ambulanser men Bengt fortsatte vara behjälplig med upplivningsförsöken.

– Man tänker inte, man bara kör på. ”Kom igen nu, kom tillbaka” är ungefär det enda man känner. Tanken av att ge upp existerar inte. Det är rätt tomt i huvudet, man bara agerar, berättar Bengt.

Efter 22 minuter fick kvinnan tillbaka sin puls och kunde då transporteras vidare till sjukhuset med ambulansen. Bengt satte sig i sin buss igen och körde vidare. Han beskriver stämningen i bussen bland de drygt 30 passagerna som oerhört tyst.

När han kommit fram till busshållplatsen i Broby en stund senare ställde sig passagerna upp och applåderade för honom.

– Alla var så gripna av stundens allvar. De såg ju vad som hände och hur vi jobbade med henne febrilt. Det kom fram en passagerare med tårarna i ögonen slängde sig kring halsen på mig, säger Bengt.

Kvinnan överlevde tack vare Bengt

Senare kunde inte Bengt släppa tanken kring hur det gått för kvinnan. Efter att han tagit kontakt med ambulansvården blev han bjuden till stationen. Väl där hade personalen dukat upp fika och berömde Bengt för hans livräddande insats.

– De berättade att hon var vaken och talbar när de lämnade henne, att hon levde på grund av det som jag hade gjort. Det kändes som att vinna en miljon på lotto, det går inte att beskriva.

För hade det inte varit för Bengts ihärdiga hjärt-lungräddning så hade kvinnan, som drabbats av någon typ av hjärtfel, inte klarat sig.

– När jag fick reda på att hon var vaken och talbar brast det för mig helt. Jag blev helt knäsvag, det var så skönt att veta att hon var tillbaka i livet.

Buss, Skånetrafiken
Bilden är en genrebild. Foto: Skånetrafiken

Håller nära kontakt än idag

Efteråt fick Bengt Ström mycket uppmärksamhet i media, där Kristiansstadsbladet var först med rapportera om insatsen. Nyligen dök även Bengt och kvinnan, vars namn är Gunilla, upp i TV4:s Efter fem, där de möttes igen.

Jag mår jättebra, och det är tack vare Bengt såklart, som lyckades hålla liv i mig i tjugo minuter, och så att jag fick syre i hjärnan. Tack vare det så lever jag idag och är glad och pigg”, berättade Gunilla i Efter fem.

Efter händelsen så har Bengt och Gunilla hållit en nära kontakt med varandra.

– Man får något speciellt band till varandra. Hon ligger mig jättevarmt om hjärtat och det betyder väldigt för mig det här. Det är det största jag har gjort i mitt liv för någon annan människa. Jag ser mig själv inte som någon hjälte, utan jag ser mig själv som en medmänniska, säger Bengt Ström till Newsner.

Sverigesvepet
Foto: TV4

Vill belysa vikten av att lära sig rädda liv

Tack vare att Bengt genom sitt jobb och genom sin militära bakgrund fått en del sjukvårdsutbildning så visste han precis hur han skulle agera den där dagen i mars. Det är dock allt för få som vet hur man gör HLR, vilket gör att fler än nödvändigt behöver sätta livet till. Att det finns en kultur av att stå bredvid och filma en nödsituation istället för att faktiskt agera hjälper inte heller.

Bengt Ström rekommenderar alla att lära sig hjärt-lungräddning och gå en HLR-utbildning.

–Jag har den filosofin att om inte jag kan hjälpa någon annan, så kan inte heller jag begära att någon annan ska hjälpa mig när jag behöver det, säger Bengt.

Vilken fantastisk insats Bengt!

Hjälp gärna till att sprida den här artikeln på sociala medier, förhoppningsvis kan det inspirera fler att lära sig HLR!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev