Försäljaren hör flickan viska något till sin mamma – agerar direkt och blir ett föredöme för oss alla

Det brukar sägas att de små gesterna betyder mest. En liten, oskyldig skjuts där bak på vägen från en människa till en annan – som mitt i vardagslunken visar att vi bryr oss om och hjälper varandra, även om vi kanske inte ens känner varandra sedan tidigare.

Ett sådant vackert ögonblick av välvilja utspelade sig nyligen på en loppmarknad. En av arrangörerna bestämde sig för att sträcka ut en hand till en främmande mamma och hennes barn.

Nu sprids historien som en löpeld. I gruppen Love What Matters delade arrangören nämligen med sig av vad hon upplevde den där dagen på loppisen.

1317
Facebook

“Världens sötaste flicka var med sin mamma på min loppis idag. Jag sålde en rosa Disney-prinsess TV, och jag råkade överhöra en konversation mellan flickan och mamman. Flickan viskade försiktigt till mamman om det var någonting hon kunde göra för att tjäna ihop pengar till TVn.

Hon frågade inte om hon kunde få den – hon frågade om hon kunde tjäna ihop pengarna på något sätt. Flickan kan inte vara äldre än sex år gammal.

Mamman förklarade att hon tyvärr inte hade råd med TVn. Istället för att bli upprörd, svarade flickan lugnt “okej” innan hon tog i mammans hand. Då visste jag exakt vad jag skulle göra.

En stund senare såg jag hur de räknade varenda krona de hade för att ha så att de räckte för att köpa några tallrikar och glas. Under tiden mamman räknade, tittade flickan med drömmande blick på den rosa Disney-TVn.

När de gick fram till mig, hade jag inte hjärta att låta dem köpa något. Jag sa att de fick ta dem, helt gratis.

Mamman fick tårar i ögonen och tackade så mycket samtidigt som hon förklarade att det var mycket som hände i deras liv just nu, men att jag aldrig skulle kunna gissa hur mycket detta betydde för henne.”

wikimedian
Wikimedia

“Innan hon vände sig om, frågade hon varför jag gav bort sakerna gratis till dem. Jag svarade:

– Jag förstår att du går igenom en tuff period just nu, och jag behöver inte veta vad det är ifall det är personligt. Men oavsett vad, fortsätter du vara en fantastisk mamma och du uppfostrar en fantastiskt vacker, glad liten flicka. Det är verkligen inspirerande.

Mamman förklarade sedan att hon precis flytt från en destruktiv relation. Allt de ägde rymdes i en liten ryggsäck och hon hade knappt råd med den lilla ettan hon och hennes dotter bodde i. 

Jag gav hennes några stora plastpåsar och bad dem fylla dem med saker de kunde behöva. Sen gav jag henne några kuddar, en uppblåsbar madrass, lite mat och några filtar. Mamman tvekade först, men då sa jag:

– Vi möter alla våra svårigheter här i livet. Det här är en motgång, men det kommer gå över. Och den dag det gör det, kommer du vara stark nog att visa någon annan denna vänlighet.

Innan de åkte, gav jag flickan Disney-TVn också. Jag önskar att ni alla fick se blicken hon gav TVn när min make bar den till bilen. Den kommer jag aldrig glömma.

Jag behöver inte en enda krona för detta, för detta var en ovärderlig upplevelse för mig. Vad mamman och flickan kanske inte vet, var att de förmodligen gjorde större inverkan för mig än vad jag gjorde för dem.”

mor
Pixabay

Den här historien illustrerar på ett alldeles utomordentligt hur vi med små, fina gester kan göra stor skillnad. Nu delar vi vidare denna historia för att påminna alla om detta – och för att visa att vår värld fortfarande är en god och varm plats.