Gravida kvinnan övergavs efter makens död. Veckor senare ger ett oväntat brev från hans chef henne en ny chans.

Den här historien skakade verkligen om mig. Den här kvinnan hade det verkligen tufft efter att hon förlorade sin make och det är lätt att förstå att hon tappade hoppet. Ibland kommer flera motgångar på samma gång och livet känns extra tufft. Speciellt om man inte riktigt vet var eller till vem man ska vända sig. Men som tur är finns det ibland personer som kommer till undsättning och ger en hoppet tillbaka, även om de är helt främmande personer. Jag vet inte om historien är sann men det gör inget för den visar verkligen att det finns änglar runt omkring oss.

”Jag var 24 år gammal och gravid i tredje månaden när min make dog.

Jag var en änka och en blivande mamma samtidigt.

Vi hade köpt ett nytt hem och jag hade fyllt vår tvårumslägenhet med babysaker i min iver att flytta in. Nu skulle hemmet tas ifrån mig. Jag visste att jag skulle bli tvungen att flytta hem till mina föräldrar, i alla fall fram till att bebisen kom. Samtidigt ökade risken att jag skulle förlora mitt barn på grund av chocken av min makes plötsliga bortgång.

Jag flyttade in i mitt gamla rum. Min dubbelsäng, en spjälsäng och en byrå var allt som fick plats i rummet. Resten av våra möbler fick flyttas till ett lager.

Jag kunde bara betala tre månader för lagerlokalen och sedan skulle jag bli tvungen att sälja alla nya möbler som vi hade köpt till vårt nya hem eftersom jag inte hade råd att betala mer.

Jag hade fått höra att jag inte fick sörja min makes död eftersom då ökade risken att barnet skulle födas för tidigt, så jag fokuserade på att vara lugn. Det var inte lätt – och det blev bara svårare. Jag är inte en person som brukar dela med mig av mina bekymmer. Jag hade bara berättat för min syster och hon var ännu fattigare än mig så hon kunde endast ställa upp som känslomässigt stöd. Mina föräldrar hade det också svårt eftersom de hade fått ännu en mun att mätta.

En dag i januari 1971 fick jag plötsligt en check på 4000 kronor. Jag hade ingen aning om vem den var ifrån och fick inga ledtrådar från banken. Jag var räddad. Vi hade råd att betala för lagerlokalen i nästan ett helt år till.

Samma dag kom min makes chef till huset och sa att han ville se hur jag mådde. Jag berättade om checken och han blev väldigt glad för min skull. Jag visste att jag inte skulle få något från företaget som min make jobbade på för han hade bara arbetat där i sex månader. Om man skulle få ut livförsäkringen skulle man ha arbetat vid företaget i minst ett år.

Mannen satte sig ner och tog fram tre kuvert. Det första kuvertet innehöll min makes sista månadslön. Det andra var en bonuscheck som min make hade tjänat in månaden före (som egentligen skulle delas ut vid slutet på året). Och i det tredje kuvertet låg 80 000 kronor som var livförsäkringen på företaget!

Jag blev först skeptisk. Hur kunde det hända? Chefen berättade att de två första kuverten innehöll pengar som min make hade tjänat. Och sen sa chefen att han hade använt sitt inflytande på företaget för att se till att de gjorde rätt vid oss.

Jag förstår fortfarande inte i dag hur han gjorde men pengarna räddade oss.

Efter att bebisen föddes (med hälsoproblem som gjorde att det krävdes 13 operationer på två år), kunde jag stanna hemma med honom tills han var stark nog att gå på dagis med andra barn.

Och pengarna gjorde att vi kunde flytta till en egen liten lägenhet.
På en enda dag hade vi blivit räddade av två änglar med medkänsla som verkligen rörde vid min själv. Det var 49 år sedan med jag har aldrig glömt bort dem eller den dagen.

Den dagen log jag från morgon till kväll!”

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.