Läraren tvingar eleverna skriva namn på klasskamrater de hatar – men ingen var beredd på nästa steg

Allt i skolan handlar inte bara om att lära sig räkna, läsa och skriva. Det finns andra värden som också är viktiga att lära sig, så som respekt och hur man behandlar andra. Det förekommer fortfarande mobbning i många skolor och det kan vi aldrig acceptera. Men med hjälp av en liten övning går det kanske att få eleverna att tänka om. I alla fall var det vad den här läraren ville uppnå, när hon gav sina elever i uppgift att genomföra en enkel övning som till en början lät helt galen.

Barnen skulle helt helt skriva ned namn på klasskamrater som de hatade, men ingen var beredd på lärarens nästa steg… Jag vet inte om detta har hänt på riktigt eller inte, men jag tycker budskapet är så pass viktigt så därför ville jag dela med mig av den för det är verkligen en läxa för livet.

En lärare bad sina elever att ta med några tomater i en plastpåse till skolan. På varje tomat skulle de skriva ett namn på en klasskamrat som de hatar. På så sätt kommer antalet tomater vara lika många som de personer barnet hatade. Övningen var enkel: Hatar du fem personer i skolan så tar du med dig fem tomater.

Barnen blev något chockade, men löd ändå sin lärare. Nästa dag kom de till skolan med sina tomater, precis som avtalat. Några hade två i sin påse, andra hade tre stycken och några hade så många som 20 stycken.

Läraren förklarade att eleverna nu måste bära med sig tomaterna vart än de går i två veckors tid. Det spelade ingen roll om du går på toaletten eller till gymnastiken – tomaterna måste vara med. Allt eftersom dagarna passerade började barnen klaga på sin läxa. Tomaterna började bli dåliga och luktade illa. De elever som hade många tomater i sin ryggsäck klagade på det var tungt att bära och att det luktade väldigt illa.

Efter en vecka frågade läraren eleverna vad de tyckte om sin uppgift.
Barnen klagade på den fruktansvärda, ruttna lukten och hur tungt det var att bära, speciellt de som hade många tomater.

Läraren: ”Det fungerar på samma sätt i ditt hjärta när du inte gillar vissa människor. Hat gör hjärtat dåligt och du bär med dig det överallt. Om du inte står ut med lukten av ruttna tomater i en vecka, föreställ sig konsekvenserna av bitterhet och hat som ditt hjärta får bära på varje dag. Hjärtat är en vacker trädgård som behöver regelbunden omvårdnad, låt det inte växa ogräs där. Förlåt dem som du tycker har sårat dig eller personer du stör dig på. Detta ger mer plats åt att förvara bättre saker, som i sin tur kan växa.

Bli bättre, inte bitter!

Dela gärna vidare om du håller med om budskapet i denna text!