Mamman bryter ihop i tårar och låser in sig. Då hittar hon 1 brev från dottern som visar vad riktig kärlek är för något.

Att vara mamma är ofta ett heltidsjobb. Ibland kan det bli för mycket, och jag förstår verkligen det. Mammor kan ofta bli ledsna när de känner att de inte hinner med allt som måste göras och de anklagar då sig själva. Den här tjejen skrev ett brev till sin mamma för att berätta att hon förstår hur hon känner ibland, jag är inte hundra på om det är ett verkligt brev men det skulle inte förvåna mig, för varenda ord är så otroligt sant. Om du är mamma är chansen stor att du känner igen dig i vad den här tjejen berättar, och det kommer nog hjälpa dig att få lite perspektiv. Jag delar den med er så att ni också får läsa och om du är mamma eller kvinna själv hoppas jag att du också kan finna kraft i dotterns fina ord.

Älskade mamma,

Du behöver inte vara ledsen.

Häromdagen hörde jag hur du grät i badrummet. Det var den dagen du inte orkade längre. Min bror spillde ut en liter ekologisk mjölk, som tydligen kostar mer än skolavgiften, och jag hade en olycka på golvet. Vi hade både skrikit och gråtit hela dagen, och vi lämnade dig inte ifred trots att du bad om fem minuter för dig själv.

Då låste in dig i badrummet, och du grät. När du kom ut kramade du oss och bad om ursäkt.

Mamma, du behöver inte vara ledsen.

Och så var det den dagen du höll på med din telefon. Länge. Du sa att det var några saker du ville läsa och bilder du ville se. När du stoppade om mig på kvällen, så bad du om ursäkt för att du hade hållit på med din telefon så mycket.

Mamma, du behöver inte vara ledsen.

Jag kommer ihåg den dagen som jag följde efter dig gråtandes och ville bli buren, men du hade så mycket att städa eftersom mormor skulle komma. När du hade städat klart allt så tog du upp mig och myste med mig på soffan i en minut innan jag hoppade ner. Den minuten var allt jag behövde, men jag såg din blick. Det är samma blick du ger pappa när du säger ”en dag snart kommer de inte vilja kramas alls”.

Mamma, du behöver inte vara ledsen.

Kommer du ihåg den dagen du skrek jättehögt åt mig? Så högt att det skrämde mig och jag började gråta? Och jag blev förvirrad eftersom jag var rädd, och vanligtvis när jag är rädd så vill jag ha dig, men du var personen som skrämde mig, och jag visste inte vad jag skulle göra. Ditt ansikte mjuknade direkt, och du lyfte upp mig och lovade att aldrig skrika så igen.

Mamma, du behöver inte vara ledsen.

Du behöver inte vara ledsen för att du har dåliga dagar. Jag har också dåliga dagar, och du säger alltid att det är okej.

Du behöver inte vara ledsen för att du inte hann göra middag. Jag älskar när du säger att middagen är en picknick, och vi äter från en osttallrik som du har ställt på en duk på golvet.

Du behöver inte be om ursäkt för att jag inte hann bada igår för att du var för trött, eller för att du inte ville läsa en tredje historia, eller för att du blev frustrerad eftersom jag hela tiden kröp bort från sängen.

Mamma, jag ser dig. Jag kanske inte alltid tackar dig, eller säger att jag älskar dig, eller gör det du vill att jag ska göra, men jag ser dig. De dagar du känner dig ledsen, snälla kom ihåg att mitt ansikte lyser upp när du kommer in genom dörren, eller hur dina pussar ibland är magiska när jag har gjort mig illa.

Du behöver inte vara ledsen. När ingen annan förstår vad jag säger så gör du det. När ingen annan kan trösta mig så kan du det. När ingen annan orkar med mina dåliga dagar så gör du det.

Du kanske inte är perfekt, men du är den perfekta mamman för mig.

Kärlek,
din älskling.

Nu hjälps vi åt att dela den här dotterns fina ord vidare så fler mammor där ute kan finna kraft i hennes brev.