Mamman hyllar sonen som bryter mot skolans regler – anledningen är så klok

När en kompis skickade den här historien till mig första gången var den på engelska och jag reagerade direkt över hur konstigt det lät att en mamma hyllade sin son när han struntade i lärarens instruktioner och bröt mot skolans regler. Men ju mer jag läste desto mer förstod jag varför hon gjorde som hon gjorde.

Den här historien berör ett väldigt viktigt och tyvärr ständigt aktuellt ämne – nämligen rasism. Vi ärver som bekant ofta våra åsikter från våra föräldrar och om inte vi som vuxna kan lära våra barn vad som är rätt och vad som är fel – vem ska då göra det? Huvudrollsinnehavaren i den här historien, den 9-årig pojken, har sannerligen fått rätt uppfostran från sina föräldrar medan hans klasskamrat inte fått riktigt rätt åsikter med sig hemifrån.

Historien kommer som sagt från en amerikansk sajt ursprungligen och jag vet inte var de hittat historien från början. Men ämnet är så viktigt och det som händer är en viktig påminnelse för oss alla och är något vi alltid bör ha med oss i bakfickan när vi pratar med våra barn. 

Jag delar den därför med er och du får gärna göra samma sak när du läst klart den. 

9-årig gammal pojke: Jag bröt en regel i skolan idag, men det var okej.

Jag: Jaså? Vad hände?

9-åringen: Jimmy (som är vi) sa till Jared (som är svart) att vita människor är bra och att svara människor är dåliga. Han sa att han hört det från sin pappa. Det här fick Jason att gråta mycket.

Jag: Hörde din lärare det här?

9-åringen: Nej, hon skrev på tavlan. Hon gillar inte att bli avbruten och har sagt att vi aldrig får göra det men jag reste mig från min plats och berättade för henne vad Jimmy hade sagt och att det var rasistiskt.

Jag: Wow! Jag är så stolt över dig! Vad gjorde din lärare?

9-åringen: Hon var förvånad att jag visste vad ordet rasist betydde. Jimmy skickades till rektorns rum och min lärare gav Jared en stor kram. Sedan pratade hela klassen om att vita och svarta människor är lika mycket värda och hon förklarade för alla andra vad rasism är för något… Jag kan inte förstå hur de inte kunde veta vad rasism är. Men nu vet de!

Jag: Du gjorde helt rätt. Var det svårt att våga göra som du gjorde?

9-åringen: NEJ! Jag brydde mig inte om att jag kunde ha hamnat i problem. Jag visste bara att jag var tvungen att göra det rätta för rasism är fel.

Dela gärna om du håller med!

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.