Matilda,19, klämdes under 13 ton tunga traktorn – nu tog hon studenten mot alla odds: ”Visste att jag skulle dö”

Matilda Lindahl, 19, var med om en fruktansvärd olycka som nästan kostade henne livet. Med över 50 frakturer såg läget dystert ut för henne.

Men bara månader senare var hon åter uppe på benen och sprang ut med studentmössan i högta hugg.

Det var måndagen den 13 februari och det började dra ihop sig inför Önnestadsgymnasiets årliga traktorparad.

Då det var Matilda Lindahls sista år på lantbruksprogrammet ville hon slå på stort och for för att låna en bekants traktor – en riktig bjässe på 13 ton.

Efter att ha lämnat kompisens gård åkte hon ut på riksväg 21 i riktning mot Kristianstad.

Bilen bakom närmade sig snabbt

I backspegeln såg hon snart en bil med släp närma sig i en hiskelig fart. Matilda, vars traktor tar upp en stor del av vägen, blir tvungen att väja kraftigt in mot vägkanten. Detta resulterar i att traktorn lutar sig på två hjul.

Bilföraren bakom visar ingen hänsyn till vad som händer där framför.

– Så istället för att sakta in och vänta tills faran är över så väljer han att köra om. Han kör i en sådan hög hastighet, vilket jag antar är anledningen till att hans släp vobblar, så när han kör om så slår hans släp in i mitt framdäck. Det var det sista som behövdes för att allt skulle gå åt helvete, rent utsagt, säger Matilda Lindahl till Newsner.

Katastrofen var ett faktum

Därefter voltar traktorn ett halvt varv och landar på sidan i diket. Matilda slungades ur traktorn rakt genom ena rutan.

Hon landade med ryggen mot ett betongfundament till dikets viltstängsel, hade hon vridit huvudet en aning annorlunda så hade också huvudet krossats mot fundamentet.

– Ambulanspersonalen sa att det var tre centimeter från huvudet till pelaren, säger Matilda Lindahl.

Över sig hade hon den 13 ton tunga traktorn. Lyckligtvis tog viltstängslet mycket av tyngden, men Matilda satt fortfarande fastklämd och helt orörlig.

– Min storebror gick tyvärr bort 2017. Jag hade en sådan dödsångest när jag låg där, jag visste att jag skulle dö. Jag kände att jag måste få tag på min mamma, hon kan inte få förlora sitt enda barn hon har kvar utan att säga hej då, en gång till.

Men Matilda kunde inte röra sig och kände en fruktansvärd smärta i hela kroppen. Kompisen som hon lånat traktorn av, var i närheten och larmade snabbt ambulansen.

Matilda Lindahl på IVA efter olyckan. Foto: Privat

Bilföraren med släpet stannade aldrig för att se hur det gick för Matilda. Polisen vet vem det var, men på grund av bristande bevisning har ärendet lagts ner.

Skadorna var livshotande

Efter att ha legat i respirator under tre dygn på IVA i Malmö vaknade Matilda till slut upp.

Hennes skador var oerhört omfattande. Ryggen var bruten på fem ställen, båda lungorna var punkterade, en skuldra var krossad och alla revbenen var brutna. Totalt hade hon fått över 50 frakturer i kroppen. Matilda blev stelopererad i sju ryggkotor.

–De första dagarna så visste läkarna inte om jag skulle överleva eller inte. När det stod klart att jag skulle överleva så kom de till nästa fråga – kommer hon bli förlamad?, säger Matilda.

Foto: Privat

Det var en känslosam och oviss tid på sjukhuset den första tiden.

– Tänk dig att vara 19 år och ligga i en sjukhussäng efter att ha varit med om en trafikolycka som inte ens är ditt fel. Så vaknar du upp till att mamma och pappa sitter och gråter för att de inte visste om du skulle överleva. Och nu får du beskedet att du kanske aldrig kommer kunna gå igen.

Mot alla odds

Men så skulle situationen vända i rätt riktning. Dagen efter operationen, bara tre dagar efter olyckan lyckades Matilda mirakulöst nog ställa sig upp. Ytterligare timmar senare lyckades hon, med hjälp av sjuksköterskorna, gå en bit i rummet.

– Läkarna sa det att ”kan man så ska man”. Kan man röra sig så ska man röra sig, säger Matilda.

Så kom den stora dagen

Spola fram drygt tre månader så kom Matildas studentdag. Dagen som hon inte trodde att hon skulle kunna vara med på.

Men hör och häpna – när det blev dags för utspringet så var Matilda först ut i klassen med att springa ut genom dörrarna. Därtill var hon även först upp på klassens flak, som hon dessutom ordnat med själv.

– Innan utspringet så hade jag faktiskt inte sprungit innan. Men när vi står där och musiken räknar ner så vänder jag mig om säger till alla i klassen ”jag tänker inte gå, jag vill springa!” Sen springer jag, allt vad jag har.

Fortfarande en väg kvar att vandra

Ännu är hon dock inte helt återhämtad från olyckan. Smärtan, även om den avtagit mycket, finns kvar och stelheten likaså. Det är ovisst om hon någonsin blir återställd till 100 procent.

Matilda som läste hästskötarlinjen har fått tänka om då arbetet inom lantbruket innebär för höga skaderisker för henne. Hon som vuxit upp i en lantbrukarfamilj känner en sorg inför att behöva byta bana.

– Det är något som jag vuxit upp med och gjort hela livet, så det är klart att man kommer att sakna det, säger Matilda.

Men lyckligtvis är Matilda en tjej som inte ger sig i första taget. Humöret är det då inget fel på. I höst flyttar hon tillsammans med pojkvännen och sedan funderar hon på att studera till undersköterska.

Matilda och pojkvännen på studentdagen. Foto: Privat

Du är så stark Matilda! Att så snabbt återhämta sig från en sådan fruktansvärd olycka är verkligen fantastiskt bra jobbat!

Blir du också berörd av Matildas historia? Dela gärna artikeln på Facebook så att fler får ta del av det som Matilda gått igenom.