MC-knuttarnas fina kortege för sjuka barn – samlat in tusentals kronor till förmån för barncancerfonden: ”Ett annat perspektiv”

Att barn och cancer inte hör ihop är alla överens om. Men tyvärr är det många barn som varje år drabbas av den hemska sjukdomen.

Men det finns brinnande engagemang där ute som vill göra allt för att få ett slut på barncancer.

Christer Thynell ligger bakom några initiativ som verkligen är värda att hyllas!

Det var 2018 som Christer Thynell startade Facebook-gruppen: ”Vi som kör för Barncancerfonden”. Konceptet är enkelt och riktar sig framför allt till lastbilschaufförer över hela landet – för varje körd mil under en månad så skänker man 1 krona till Barncancerfonden.

– Det går att göra bra grejer utan att det krävs något fantastiskt mycket av en. Som det här med lastbilarna till exempel – det är ingenting som påverkar din vardag. Du avsätter bara en krona per körd mil, säger Christer Thynell till Newsner.

Engagemanget har sedan gruppen startade varit stort. Gruppen har i dag omkring 4600 medlemmar och med tanke på hur många mil som yrkeschaufförer kör på en månad så blir det mycket pengar.

Pengarna swishar man oavkortat till Barncancerfonden och genom åren har de skramlat ihop flera miljoner.

Kör motorcykel till förmån för Barncancerfonden

För att ta välgörenhetsarbetet ännu ett steg har Christer tillsammans med flera under två år i rad anordnat MC-korteger till förmån för barncancerfonden.

Resorna utgår från Luleå, där Christer och hans garagesällskap ”Harley Corner Luleå” har sin hemmaplan. Första resan gick mot Umeå till ”Hjältarnas hus”, där sjuka barn får bo tillsammans med sina familjer. Motorcyklisterna blev mycket uppskattade bland barnen som också fick gåvor från dem.

LÄS MER: MC-knuttarnas fina initiativ – samlar in pengar till cancersjuka barn: ”Barn och cancer hör inte ihop”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Christer Thynell. Foto: Privat

Årets resa gick norrut

I juni i år valde motorcyklisterna, en grupp på drygt 70 personer, att åka norrut mot Jockfall. Med en startavgift på 100 kronor som swishas direkt till Barncancerfonden fick vilken knutte som helst följa med.

– Vi hade hyrt varenda stuga som fanns i hela Jockfall. På det hela taget så blev det jättetrevligt och vi hade en fantastisk tur med vädret, säger Christer Thynell.

Totalt samlade de ihop 20 400 kronor till Barncancerfonden i år, i enbart startavgifter. Många väljer att skänka mer än minimumet på 100 kronor.

– Så det kommer vi att göra fler gånger.

Nästa resa planerad

Och fler resor kommer det att bli. Nästa sommar är det ett ännu större gäng som ska ut på en hel Sverigeturné. Rockbandet Kenneth & the Knutters har även gått in som officiella ambassadörer för eventet.

Tanken är att besöka flera sjukhus där det finns barn med cancerdiagnos.

–Vi gör det i stafettform, så var och en får kliva av respektive på där det passar individen, säger Christer Thynell.

Det är ingen liten resa som väntar. Ända från Kiruna startar några åkare där den första etappen är Luleå. I Luleå, som är startpunkten för resan, väntas festligheter som de får hjälp av kommunen med.

– De går ”all the way”. De fixar lite happenings, jag vet att det pågår en dialog med en väldigt känd grupp artister. Sedan blir det hojutställning och andra festligheter, under alkoholfria former naturligtvis.

Så ser färdplanen ut

Den 13 juli 2024 går sedan färden söderut med stopp i Umeå, Sundsvall, Norrtälje, Uppsala, Solna, Linköping, Kalmar, Ystad, Trelleborg, Lund och avslutas i Göteborg. Därefter går den långa färden hem mot Norrland igen.

– Man lär inte längta efter nästa hojtur när man kommer hem igen, säger Christer och skrattar.

Vem som helst med motorcykel är välkommen att delta, oavsett fabrikat på motorcykeln. Startavgiften är liksom innan 100 kronor.

– Jag har valt att lägga det på bara hundra spänn. Det är ju roligare om vi blir många. Man får ju själv stå för bensin och mat under resan, så det blir en kostnad ändå. Då är det bättre att lägga en lägre startavgift så att vi får med så många som möjligt, säger Christer Thynell.

Vill man delta i evenemanget så hittar man mer info i Facebook-gruppen ”Northern Charity Run 2024 – Cross Country

– Här har vi en klockren möjlighet att göra ett rejält manifest mot barncancer.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Privat

Allvaret bakom

Även om evenemangen med motorcyklarna är tänkta att vara något trevligt, så vilar det förstås ett stort allvar bakom initiativen.

Under deras tidigare besök på barnsjukhusen har de haft känslosamma möten med många cancersjuka barn.

– Man får ett annat perspektiv på sin egen tillvaro när man varit där. Ens egna krämpor ter sig löjliga i sammanhanget, säger Christer.

Christer berättar vidare att det är väldigt känslosamt att se barn må så dåligt. Men att det känns bra att kunna få barnen på bättre tankar när de glider in med sina motorcyklar.

Tyvärr är det inte alla som blir friska från den fruktansvärda sjukdomen. Men det är tydligt att motorcyklisterna gjort ett positivt avtryck på många.

Nästa vecka är medlemmarna i ”Harley Corner Luleå” inbjudna att delta i en begravningsceremoni för ett litet barn som tyvärr lämnade jorden allt för ung.

Foto: Privat

”Skål för livet!”

Stort tack Christer och alla ni andra för allt fint som ni gör för barnen!

Hylla deras gärningar genom att dela artiklen på Facebook så att fler får se allt som de gör!