MC-knuttarnas fina initiativ – samlar in pengar till cancersjuka barn: ”Barn och cancer hör inte ihop”

Den 30 juli kommer MC-knuttar köra från Norrbotten till Västerbotten. Detta för att samla in pengar till cancersjuka barn.

2018 startade Christer Tynell Facebookgruppen ”Vi som kör för Barncancerfonden”, som innebar en uppmaning om att skänka en krona per körd mil till Barncancerfonden

Gruppen växte fort, och det visade sig snabbt att tusentals lastbilschaufförer från hela landet ville vara med och skänka pengar. 

Den 30 juli är det dags igen. Den här gången har man bytt fordon, men tanken med insamlingen är densamma.

Mc-kortege för barncancerfonden

Initiativtagaren Christer Tynell menar att han och många andra som ställer upp själva är småbarnsföräldrar eller mor och farföräldrar, och att det räcker som anledning till att vilja göra en sådan här sak.

– Jag säger till dig som jag har sagt till de andra, vi är många som är småbarnsföräldrar eller har barnbarn. Och gud förbjude att det skulle hända dem något sådant. Det räcker som anledning. Men skulle det ske så gäller det ju att det finns bästa möjliga pengar till forskning för det. Barn och cancer hör inte ihop, säger Christer till Newsner.

Mc-knuttarnas kortege för barncancerfonden
Foto: Privat, Shutterstock

Drar in över 2 miljoner

Lastbilschaufförernas kortege brukar dra in två miljoner varje år. Pengar som, enligt Christer, räcker till en heltidslön för en forskare i två år.

– Vi är väldigt stolta över det, säger Christer till Newsner.

Christer hoppas på samma engagemang i år och redan nu ser det lovande ut.

– När vi kör med våra lastbilar är det vårat jobb och vi avsätter en krona per körd mil. Det inkräktar inte på vardagen på samma sätt. Nu är det mer fokus på själva körningen och det är 100 kronor i startavgift per hoj, säger Christer och tillägger:

– Men responsen har varit fantastisk. Även om folk vet med sig att de inte kan medverka av någon anledning har de swishat in startavgiften ändå. Det är jag jätteglad över.

Möter cancersjuka barn

Kortegen går från Norrbotten till Västerbotten och avslutas på hjältarnas hus, barnonkologen, i Umeå. Där kommer knuttarna att fika med cancersjuka barn och deras föräldrar.

– Där ska vi ta god tid på oss och fika med barnen och ha en trevlig dag. Jag har gjort det förut och det är tufft kan jag säga. Pojkar och flickor som genomgår tuffa behandlingar, som inte har ett hårstrå på huvudet och en droppställning i ena handen. Men jag hoppas att det kan vara ett bra avbrott i deras vardag, säger Christer till Newsner.

Janne Palovaara är en av de personer som kommer delta i kortegen, han är stolt över engagemanget kring körningen.

– Jag är stolt över att vara huvudhojklubb. Christer ringde för en månad sedan och frågade om vi ville vara med och jag tackade ja direkt, säger Janne till Newsner.

Och på frågan om varför han tycker det är viktigt, svarar han:

– Cancer drabbar ju alla på något sätt. Det är ju hela tiden, går ju inte end dag utan att någon har fått cancer. Har själv anhöriga som dött i cancer. Det är jättejobbigt och framförallt när barn drabbas, säger Janne till Newsner.

Vilket fantastiskt fint initiativ. Med små medel kan man göra stor skillnad.

Dela gärna för att hylla dessa MC-förare.