Lastbilschauffören Christers fina intiativ: Samlade in 2 miljoner kronor till sjuka barn

2 000 lastbilschaufförer i Sverige enades om att skänka en krona per körd mil till Barncancerfonden. I slutet av september i år hade de samlat ihop över två miljoner kronor tillsammans. 

– Jag är stolt och det borde alla andra som deltagit också vara, säger initiativtagaren Christer Thynell, initiativtagare, till Aftonbladet. 

I våras började 56-årige Christer Thynell från Tingsryd och hans kollegor prata om att de ville samla in pengar till Barncancerfonden. Efter några diskussioner om hur de skulle gå tillväga landade Christer till slut i en genomförbar idé, och startade en Facebookgrupp med namnet “Vi som kör för Barncancerfonden”. 

Lastbilschaufförer körde för sjuka barn

I gruppen samlades lastbilschaufförer från hela landet som ville vara med och samla in pengar till Barncancerfonden. Reglerna var enkla: För varje mil en chaufför körde under månaden skulle han eller hon skänka en krona till Barncancerfonden. 

Christer tog kontakt med Barncancerfonden så att en insamling kunde sättas upp via deras hemsida. 

– Vi körde i mars. Vi blev hundra bilar och lyckades samla in 103 651 kronor, berättar Christer för Aftonbladet

Foto: Johan Nilsson/TT

Men summan skulle komma att bli ännu högre. När ryktet om insamlingen spred sig ville fler lastbilschaufförer vara med, vilket gjorde att Facebookgruppen växte snabbt.

2 miljoner till Barncancerfonden

Christer och de andra chaufförerna bestämde sig för att dra igång en ny insamling i september, med målet att skänka alla pengar som körts in vid månadens slut. 

Vid septembers sista dagar hade chaufförerna tillsammans kommit upp i en summa av 1 976 361 kronor. Enligt Christer är det dock över två miljoner kronor totalt som skänks till Barncancerfonden. Han berättar att flera hört av sig och velat bidra med swishdonationer utöver körningen. 

Foto: FB/Vi som kör för Barncancerfonden

”Är själv småbarnsförälder”

För Aftonbladet berättar Christer att han och många av hans branschkollegor bor i sina bilar när de åker långt under veckorna. Detta gör det omöjligt för dem att delta i sociala evenemang på hemmaplan. Att samla in pengar till Barncancerfonden var deras sätt att dra sitt strå till stacken, menar Christer.

Foto: Facebook/Christer Thynell

Han berättar att han känner sig stolt över att ha kunnat möjliggöra insamlingen, och att alla som deltagit ska göra detsamma. 

– Jag är själv småbarnsförälder. Man behöver inte ha så mycket mer anledning, säger Christer Thynell.

Vilket fantastiskt fint initiativ. Det här visar hur stor skillnad många kan göra med små medel, bara man slår sig samman. Dela gärna för att hylla dessa chaufförer.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required