Polisen kör sin vanliga runda – då hör han en kvinnas skrik och slänger sig på bromsen

Polisen kör sin vanliga runda – då hör han en kvinnas skrik och slänger sig på bromsen

Är du en person som ogärna går ifrån dina rutiner? Att vara en ”rutinmänniska” är inte en egenskap som brukar anses särskilt spännande. Är man däremot impulsiv och spontan tycker de flesta att man är en härlig typ.

Men det finns faktiskt de tillfällen då ens inrutade vanor kan ha en avgörande betydelse – och så är fallet i den här historien som utspelade sig den 4e oktober i staden Chichester i östra USA.

Hjälten i denna saga är poliskonstapeln Tim McBride – en riktig rutinmänniska. Denna morgon körde han sin vanliga patrullrunda i polisbilen och precis som vanligt hade han bilrutorna nedvevade.

Men därefter blev ingenting som vanligt.

Vapenhot räckte inte

När McBride rullade ut från en parkeringsplats hörde han plötsligt en kvinnas skrik. Det här fick konstapeln att kliva ur bilen och leta upp den butik som ropet kommit från.

Det han såg fick honom att genast dra sitt vapen.

I lokalen fick han nämligen se en kvinna bli överfallen av en man som drog ner henne på golvet.

– Jag drog mitt vapen och beordrade den åtalade att kliva bort från offret, har McBride berättat.

Men mannen reagerade inte. Det var först när han bytte ut vapnet mot en elpistol som angriparen reagerade. Reaktionen var dock inte den förväntade – istället för att ge upp började förövaren gå mot poliskonstapeln, som inte såg något annat alternativ än att använda elpistolen.

Angriparen fortsatte att göra motstånd, trots elchocken, när McBride tillsammans med en kollega satte handbojor på honom.

”Du ska inte gå någonstans”

Den överfallna kvinnan har berättat att hon tidigare under dagen märkt att mannen hade kommit in i butiken flera gånger. När hon skulle stänga butiken dröjde han sig kvar och hindrade henne från att ta sig ut.

– Du ska inte gå någonstans, ska han ha sagt när han brottade ner henne.

Den gripne visade sig sedan vara misstänkt för ett rån som ägt rum två dagar tidigare.

Man vill inte ens föreställa sig vad som kunnat hända om det inte vore för Tim McBrides snabba agerande. Stadens polischef har bland annat kallat ingripandet för ”bland det bästa polisarbete jag sett”.

I klippet nedan berättar Tim McBride själv om gripandet.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDawnTimmeneyFox29%2Fvideos%2F1921706348132380%2F&show_text=0&width=560″ /]

Den här historien säger inte bara något om konstapelns reaktion när han hörde kvinnans skrik. Den säger även något om de små händelserna i vår vardag: de tråkigaste rutinerna och vanorna kan ibland visa sig har en större betydelse än vi kunnat föreställa oss. I det här fallet kunde an kvinna räddas från en hemsk upplevelse.

Är du en riktig vanemänniska eller känner du någon annan som är det? Dela då den här artikeln och slå ett slag för de små vanorna som kan vara viktigare än vi anar!