Akut situation för svenska pensionärer – kräver att politikerna höjer bostadstillägget

Akut situation för svenska pensionärer – kräver att politikerna höjer bostadstillägget

Under sommaren 2017 har många slagit larm om svenska pensionärers situation. 

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har tidigare krävt att regeringen höjer bostadstillägget.

”Över 350 000 pensionärer lever på gränsen till EU:s fattigdomsgräns, det är ovärdigt ett samhälle som vårt”, förklarade SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson då. 

Nu sätter även PRO press på regeringen och kräver en höjning av tillägget för bokostnader upp till 7000 kronor.

Regeringen har visserligen meddelat en skattesänkning för pensionärer till årsskiftet, skatten sänks för ca 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. 

Men än finns det mycket att göra för våra äldre, enligt vissa. 

Många pekar på att Sveriges ekonomi blomstrar – men att pensionärerna får inte skörda frukterna. 

”Regeringens aviserade skattesänkning för ytterligare en grupp pensionärer är efterlängtad. Alla med en pension upp till 14 000 kronor ska nu få samma skatt som de som arbetar och har samma inkomst. Det är en rättvisefråga som PRO och andra pensionärsorganisationer kämpat för. Nu väntar vi på definitivt besked om när alla pensionärer omfattas. Men skattesänkningen löser inte problemen med de låga pensionerna”, skriver Christina Tallberg och PRO i ett debattinlägg på Aftonbladet

Christina Tallberg Fotograf: Jack Mikrut

Enligt PRO och Christina Tallberg finns det ingen tid att vänta – situationen alarmerande. 

Nu kräver organisationen en höjning av bostadtillägget för upp till minst 7000 kronor.

”För många äldre är situationen akut, vilket vi märker när allt fler hör av sig till PRO – både medlemmar och andra pensionärer. Ett höjt bostadstillägg är en snabb åtgärd som gör stor skillnad, för många. Dagens bostadstillägg ger bara ersättning för en boendekostnad på högst 5 000 kronor per månad. Taket har legat stilla sedan 2007 trots att både hyror och priser för bostadsrätter och villor har stigit. Därför kräver vi en rejäl höjning så att bostadstillägget täcker bostadskostnader upp till minst 7 000 kronor”, skriver Christina Tallberg i debattinlägget. 

© Shutterstock

Tycker du också att våra svenska pensionärer förtjänar mer i plånboken? Sprid gärna vidare denna artikel på Facebook och dela med dig av dina tankar i kommentarerna!