Utfasningen av kontanter gör mig illamående – därför behöver vi sedlarna och mynten

Frågan om kontanternas vara eller icke vara har varit på tapeten sedan flera år tillbaka.

Nu krävs det att vi sätter ner foten när vi går mer och mer mot ett kontantfritt samhälle.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Kontanterna har på senare år fasats ut mer och mer ur det svenska samhället.

Kortbetalningar och andra digitala betalningssystem har kommit att ersätta sedlarna och mynten i allt större utsträckning. Så till en grad då det faktiskt uppstått en debatt kring huruvida vi ska slopa kontanterna överhuvudtaget.

Det här anser jag är förfärligt på flera sätt och vis. Kontanter behövs av flera anledningar i ett samhälle.

Flera hamnar utanför samhället

Sverige är ett av de länder som ligger i framkant när det kommer till digitala betallösningar. Men med den snabba utvecklingen så får man inte glömma de som lätt kan bli exkluderade när tekniken springer för fort fram.

Till exempel drabbas många äldre personer negativt när många affärer inte längre väljer att ta emot kontanter. Den äldre befolkningen är sedan länge vana med kontanter som betalmedel och känner sig trygga med att ha kontanter på fickan.

De använder exempelvis inte Swish i lika hög utsträckning och därmed fungerar kontanterna bättre för att betala någon man är skyldig eller vill ge en slant till barnbarnet i present.

Att sluta med användandet av kontanter exkluderar då denna grupp från samhället genom att göra det mer otillgängligt att betala.

En annan grupp som kan bli lidande är turister som kommer till Sverige. I många andra länder använder man kontanter mer än här, vilket kan försvåra för de som kommer och besöker Sverige. Dessutom så är det svårare för dem att veta vilka alla appar man behöver för att ens kunna köpa en biljett i kollektivtrafiken.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Viktigt i kristider

Kontanterna är dessutom en styrka om vi skulle hamna i kristider. I övriga Europa har läget blivit oroligt och det är därför viktigt att vi har alternativ till digitala betalmedel i händelse av till exempel ett krig.

De digitala betalsystem har även en stor svaghet då en attack mot kassasystem eller elnät gör det helt omöjligt att handla.

Kulturell betydelse

Man får inte heller glömma att hela vår förståelse för ekonomi kan komma att ändras om vi slutar handla med kontanter. Många barn lär sig att handla med kontanter och deras syn på ekonomiskt värde kan ändras ifall de inte får se var pengarna konkret tar vägen, vilket är svårare om man bara har ett bankkort.

Kort och gott finns det många fördelar med kontanter och desto fler nackdelar med att fasa ut dem ur samhället, åtminstone om du fråga mig.

Dessutom är kontanter ännu ett giltigt betalmedel i Sverige och borde definitivt behandlas som det. Fler handlare och serviceföretag borde acceptera kontanterna som betalmedel!

Vad tänker du om kontanternas framtid? Bör de vara kvar eller borde de försvinna? Ge oss gärna din åsikt i kommentarerna på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev