10-åriga Hicka har utsetts till årets narkotikasökhund för sina fantastiska insatser.

10-åriga floatcoated retrievern Hicka var nominerad till årets narkotikahund 2013 och 2014 och föll på målsnåret båda gångerna. Men 2015 var det Hicka som prisades för sin otroligt doftsäkra nos.  

Det är Hicka och hennes förare Ingemar Paulsson som belönats med Årets narkotikasökhund 2015 för sina högklassiga insatser för att stoppa narkotikasmugglare. Ett av Hickas mest minnesvärda tillslag var när hon i fjol luktade sig till 25 kilo amfetamin i ett lönnfack i en personbil som körde över Öresundsbron.

I juryns motivering står det bland annat att ”med en outtröttlig iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar sig tioåriga Hicka an uppgiften att avslöja narkotikasmuggling”, och att hon ”tillsammans med sin förare Ingemar Paulsson under mer än åtta år är de ett enastående effektivt bevis på vad en hund och dennes förare tillsammans under många år kan uträtta”.

För både Ingemar och Hicka är det snart dags att gå i pension, men deras strålande insatser och samarbete kommer att fortsätta fram till sommaren.
– Hon är fortfarande pigg och alert och klarar hon kontrollerna får hon fortsätta åtminstone till i sommar, säger Ingemar i ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben.
Han känner själv vemodet över att Hicka blir hans sista samarbetspartner på jobbet inom Tullverket.
– Hicka blir min sista tjänstehund, vilket känns lite vemodigt efter 32 år som hundförare inom Tullverket, säger Ingemar.

Men för nu kan de bara njuta och ta emot hyllningarna för Hickas pris som Årets narkotikasökhund 2015! Vi säger stort grattis!

Bildkälla: Peter Löfqvist/Svenska kennelklubben.

Publicerad av Newsner Djur. Gilla gärna!