10 nyttiga saker du äter som du även borde mata din hund med

Som hundägare vill man göra allt för sin bäste vän för att de ska må bra och trivas. Därför är det också svårt att låta bli att mata hundarna från bordet även om man borde låta bli, det är ju bara en liten bit! Vilken tur då att det finns mat människor äter som även är väldigt bra för hundarna.

Det finns flera anledningar att inte mata hundar från bordet. Förutom att det skapar dåliga vanor så är det mycket som också är dåligt för djuren. Därför kommer nu en lista med mat som fungerar perfekt att addera till deras vardaglia kost framtagen för hundar om de ser ut att behöva det lilla extra.

Innan ni lagar till något och ger hundarna så är det bra att komma ihåg att prata med veterinären först innan man ger hunden ny mat.

1. Magert kött för energi

Hundar behöver kött då det ger dem deras största intag av energi genom proteinet. Magert kött som kyckling, fläsk och nötkött innehåller mycket b-vitaminer och aminosyror som ökar ämnesomsättningen och energin.

Ta kött utan synligt fett till hunden och undvik malt kött, som ofta har högre fetthalt.

Kom också ihåg att hundar inte ska äta kycklingben, så köttet måste vara rensat från detta då det kan ställa till problem.

2. Lax och tonfisk för finare päls och ökat immunförsvar

Fet fisk som tonfisk och lax är väldigt bra eftersom de innehåller höga halter av omega-3 syror som hjälper hundens in- och utsida. Det ger en fin päls samtidigt som det är bra för hjärnan och hundens immunsystem.

Fisken skall serveras tillagad. Ett alternativ är fiskolja i hundens vanliga kost.

3. Lever för A-, B-, och K-vitaminer

Lever innehåller mängder med vitaminer och järn. Ofta innehåller det mycket mer av de näringsämnen som hunden behöver än kött från muskler.

Lever kan dessutom serveras på flera olika sätt, som tillagat, eller torkat som hundgodis från djuraffärer. Man ska dock komma ihåg att inte ge hundarna för mycket av det då vitamin-A är farligt för dem. Man ska inte ge mer än 2-3 hekto för mellanstora och stora hundar och hälften av det till små.

4. Havre för matsmältning

Havre är en bra källa för fiber vilket hjälper matsmältningen och mer komfortabelt för hunden. Särskilt äldre hundar som kan få problem med matsmältningen samt de med veteallergi som har problem med vanlig hundmat.

Havret kan tillagas på samma sätt som man skulle göra til en själv, men se bara till att den är ordentligt sval så inte hunden bränner sig i munnen.

5. Persilja för bättre andedräkt

Det är inte ovanligt att hundarnas andedräkt lämnar mer att önska. Men genom att hacka upp några matskedar med persilja och tillsätta det i hundens mat så neutraliserar det lukten. Förutom att det hjälper mot dålig andedräkt så innehåller det även kalium och kalcium.

6. Ärtor för kalium

Kalium är en livsviktig mineral för alla hundar precis som för människor. Ärtor är väldigt enkelt att addera till maten och innehåller dessutom fosfor och Vitamin-B.

7. Morötter för bättre tänder

Precis som morötter är bra för våra tänder är de bra för hundarnas. De innehåller inte bara vitaminer men är ett bra tilltugg för att skrapa tänderna mot plack och annat som fastnat.

8. Tång Nori för ämnesomsättning

Torkad tång, eller tång nori känner många igen från sushi. Det är riktig på fiber, c- och e-vitaminer. Dess innehåll av klorofyll är bra för ämnesomsättningen vilket hjälper hunden att må bra.

9. Yoghurt och färskost för kalcium

Innan hunden får några mejeriprodukter måste man kolla så de inte är laktosintolerant. Är det fritt fram så är det perfekt för att få i hundarna kalcium som hjälper benen och tändernas välmående. Det hjälper dessutom tarmfloran i magen. se bara till så att det inte är med tillsatt socker.

10. Kokosnötolja för protein och hudhälsa

Det kanske inte är någon nyhet att kokos och kokosnötolja är väldigt nyttigt, det är inget undantag för hunden heller.

Osötade kokosflingor kan man enkelt addera till maten eller kokosnötolja. Oljan ger näring till hundens hud och päls samtidigt som den innehåller antibakteriella ämnen samt en hög källa med protein.

Den här maten är något som är nyttigt för både människor och vår bästa vän. Med lite extra som dessa ingredienser så kan hunden få den boost den förtjänar för att må bättre och ett längre liv. Som vi nämnde tidigare så bör man alltid konsultera med veterinären innan man ger hundarna ny kost.

Dela gärna med alla hundägare ni känner!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.