109-åringen stickar tröjor till pingviner. Låter det gulligt? Orsaken gör ont i hjärtat på mig.

109-årige Alfred Date har stickat sedan 1930-talet. Men hans senaste projekt kanske är viktigaste han någonsin har gjort. Eller var sägs om de här små tröjorna som är stickade till skadade pingviner? Helt underbart initiativ.

För två år sedan letade Victoria Philip Island Pingvin Foundation efter volontärer. Organisationen bland annat små, hotade pingviner i Australien som drabbats av oljeutsläpp. Alfred Date, som är Australiens äldsta man, ställde genast upp när han fick frågan.

Eftersom ”Alf” är en hejare på att sticka blev det hans bidrag till räddningskampanjen. De små stickade tröjorna fyller en viktig funktion för pingviner som drabbats av miljökatastrofer i form av oljeutsläpp. Pingviner är väldigt känsliga för olja, eftersom det skapar en ”läcka” i den fjäderdräkt som skyddar mot vatten. Om pingvinerna blir för blöta så blir de också kalla, vilket bland annat gör det svårare att leta mat. Tröjorna hindrar också djuren från att få olja i sig när de rengör sig själva med näbben.

oldest-man-australia-knits-penguin-sweaters-1 (1)

Foto

1800045_715548321799152_1530343335_o

Här kan du läsa mer om Penguin Foundation.

Men ”Alf” är förresten inte bara engagerad i pingvinerna.
109-åringen är också pappa till 7 barn, har 20 barnbarn och spelade golf fram tills att han var 90. Hans recept för att leva länge? ”Vakna upp varje morgon”. ”Alf” har uppenbarligen humor också.

Foto

oldest-man-australia-knits-penguin-sweaters-3

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna