4 hundar som visar att hjältar kommer i alla former

Hjältar kommer i alla former – och ibland har de fyra ben. 

Det finns många hundhjältar där ute och här nedan har vi samlat några av dem. Hundarna Roselle, Pearl, Yogi och Lilly har alla räddat människor och bevisar verkligen att hunden är människans bästa vän.

royal

Hunden Yogi räddade husse

58-åriga Paul Horton var en van cyklist och brukade ofta cykla i skogen kring Lake Travis nära sitt hem i Texas, USA. Med sig hade han alltid sin hund och bästa vän, 4-åriga golden retrievern Yogi.

Men en dag i oktober 2010 hände det som inte får hända. Paul cyklade omkull och skadade sig allvarligt. Han slog huvudet i en sten och blev medvetslös i några minuter. När han vaknade kunde han inte röra sina ben.

Paul fick panik. Han blödde från näsan och munnen och kunde inte resa sig. De befann sig långt ute i skogen och inga andra människor fanns i närheten. 

Yogi var inte tränad för den här typen av situationer. Paul försökte få honom att springa efter hjälp, men Yogi vägrade lämna sin husses sida. Men efter 45 minuter hände något. Yogi rusade plötsligt iväg och började skälla högt. 

Han hade hört Pauls grannar, Bruce och Maggie Tate, som var ute på promenad en bit längre bort i skogen.

Yogi var vanligtvis en mycket lugn hund som aldrig skällde i onödan, så när grannarna mötte honom förstod de direkt att något var fel. Det var tydligt att Yogi ville visa dem något och de följde efter honom.

De hittade Paul och ringde efter en ambulans.

© Facebook/VCA Capital Area Veterinary Specialists

Efter olyckan sitter Paul i rullstol, och kommer förmodligen aldrig gå igen. Men det kunde ha gått mycket värre. Utan Yogi hade han kunnat dött där i skogen. 

Paul tar ofta promenader med Yogi i rullstolen, och han berättar också att hunden har blivit mycket mer överbeskyddande mot honom efter olyckan. 

2011 belönades Yogi med priset Valor Dog of the Year som delas ut av Humane Society i USA.

Har din hund problem med klåda i pälsen? Det kan bero på allergi, läs mer här. (Annons från Royal Canin)

Hjältehunden Pearl

Organisationen National Disaster Search Dog (NDSD) hittade Pearl på ett hundhem i Kalifornien 2007. De visste det inte då, men den lilla svarta labradoren skulle spela en avgörande roll för 12 människors liv.

Hon hade potential redan som valp och de började träna henne till att bli en sökhund. 2008 började hon jobba tillsammans med Ron Horetski vid Los Angeles County Fire Department, och det var början på en lång vänskap. 

2010 åkte Pearl och Ron till Haiti för att hjälpa till att söka efter människor efter den fruktansvärda jordbävningen som drabbat området. Perl och sex andra hundar deltog i arbetet och lyckades hitta 12 överlevande i rasmassorna under två intensiva veckor. 

© Facebook/National Disaster Search Dog Foundation

Men det är inte det enda hjältedåd som Pearl har gjort. Ett år senare reste hon till Japan, återigen för att söka efter överlevande efter jordbävningen där.

”Hon är den typen av hund som gärna lägger sig på rygg och ber om att bli kliad på magen. Men så fort man säger ”sök” så kan man se hur hon ändrar växel direkt.” berättar Celeste Matesevac på NDSD.

Roselle hjälpte husse ut ur World Trade Center

11 september 2001 träffade American Airlines Flight 11 det World Trade Centers norra torn. På 78:e våningen låg labradoren Roselle och sov under sin husses skrivbord.

Hennes husse Michael Hingson var blind och hon var hans ledarhund. När paniken utbröt i huset var det upp till Roselle att hjälpa sin husse ner för de 1 400 trappstegen.

En timme senare kom de båda ut oskadda. Strax efter att de lämnat byggnaden rasade södra tornet.

Trots panikslagna människor runt om, brandrök och den starka lukten av flygplansbränsle höll Roselle sig lugn hela vägen ner. Hon tröstade andra på vägen, hon puffade till en kvinna som hade en panikattack och pussade på den första brandmän hon mötte.

Michael berättade efteråt att han kunde hålla sig lugn tack vare Roselle, på samma sätt som hon förmodligen var lugn tack vare honom.

© Facebook/Thunder Dog: The True Story

Visste du att hundens hud och päls påverkas av vad den äter? Läs mer här. (Annons från Royal Canin)

Lilly räddade matte från tågspåret

Det var en sen kväll i maj 2012 och Christine Spain var ute på promenad med sin hund Lilly. Men precis när hon skulle passera tågspåret nära sitt hem i Massachusetts, USA, föll hon ihop och svimmade.

Bara minuter därifrån dundrade ett tåg fram på rälsen – rakt mot platsen där Christine låg.

8-åriga pitbullen Lilly förstod direkt att något höll på att gå riktigt illa. Hon började dra i Christines livlösa kropp för att få bort henne från spåret.

Tågföraren kunde senare berätta att han sett Lilly dra i Christine när han närmade sig platsen. Trots att han försökte kunde han inte stoppa tåget i tid. 

Lilly hann precis flytta sin mattes livlösa kropp tillräckligt långt bort så att hon inte skadades. Men hon själv hamnade under tåget.

Lilly blev allvarligt skadad och förlorade sitt högra framben. Hon kördes genast till djursjukhus och lades in för operation – som senare betalades via donationer från människor världen över. Lilly hyllades som hjälte och tack vare alla bidrag kunde hon bli frisk och lära sig gå igen.

Efter en tids rehabilitering kunde Lilly går långa promenader på sina tre ben och hon besökte även skolor för att hjälpa till att informera om djuradoptioner och bryta ner den stereotypa bilden av pitbullhundar.

”Jag tror allt händer av en anledning. Vi räddade Lilly från ett hundhem och hon återgäldade tjänsten. Hon räddade min mammas liv” berättar Christines son David Lanteigne.

Dessa hundar är bara ett litet urval av alla hjältar där ute. Har du eller någon du känner en hund som gjort hjältedåd? Dela gärna artikeln med dina vänner och berätta!

Visste du att klåda i pälsen hos hundar kan bero på allergi kopplad till maten? Läs mer här. (Annons från Royal Canin)