59-årig schimpans är sjuk och vägar äta: Titta nu när han får ögonkontakt med vännen som uppfostrade honom

Det finns några få ögonblick som berör din själ och lämnar dig med ett minne för livet. Detta är en av dem.

”Mama” är en 59-årig schimpans – men hon är också mycket mer än så.

Hon är även den äldsta matriarken i den världsberömda schimpanskolonin på Royal Burgers Zoo i Arnhem, Nederländerna.

Nu hade ”Mama” blivit allvarligt sjuk och närmade sig slutet av sitt liv.

Schimansen Mama

Jan Van Hooff, beteendeprofessor i biologi vid universitetet i Utrecht, och en av grundarna till Burgers-kolonin, har känt ”Mama” sedan 1972.

En dag vägrade hon plötsligt att äta och dricka. Hon ignorerade personalen på djurparken.

Men det var innan Jan närmade sig henne.

Till en början ignorerade hon visserligen Jans närvaro. Men när hon insåg att det var hennes vän sedan 40 år tillbaka, som kommit för att se hennes en sista gång, förändrades hennes humör.

Du kan verkligen känna den hjärtskärande känslostormen och glädjen som ”Mama” utstrålar när hon omfamnar Jan. Hon äter till och med när han ger mat åt henne!

Den som tror att djur inte kommer ihåg, känner och har känslor måste bara titta på det här! Det är så tydligt att ”Mama” med varm kärlek kommer ihåg Jan, som likt en pappa tog hand om henne under många år.

Tyvärr gick ”Mama” bort strax efter det här mötet.

Men vi kan trösta oss med men att hon gick bort utan smärta och vid sidan av sina älskade vänner. Hon hade levt ett oerhört bra som ledare för schimpanskolonin och även hjälpt oss människor att bättre förstå schimpansers beteenden och sociala liv. 

Omfamna gärna dina husdjur när du kommer hem, precis som ”Mama” och Jans rörande ögonblick. Glöm inte att gilla och dela detta med alla dina vänner, så att fler kan få beröras av detta starka möte!